Σαρωτικές αλλαγές στην οδική ασφάλεια στην Ευρώπη

Η οδική ασφάλεια στην Ευρώπη αποτελεί ένα φλέγον και πάντα επίκαιρο ζήτημα για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι επιχειρούν να θέσουν όρια στην επικίνδυνη οδήγηση μέσω σειράς μέτρων.

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών κέντρων πρόληψης ατυχημάτων αλλά και των αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν τεθεί οι νέες συνθήκες και οι τάσεις που κυριαρχούν στο ζήτημα της ασφάλειας στα οδικά δίκτυα.

Επιπλέον, οι ειδικοί εξετάζουν ενδελεχώς τις οδηγικές συνήθειες των πολιτών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί έναν κορυφαίο παράγοντα πρόκλησης ατυχημάτων.

Νο2 στη λίστα των εν λόγω παραγόντων είναι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να αιτηθεί από όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επικεντρωθούν στον εφοδιασμό των νέων Ι.Χ.  που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στους ευρωπαϊκούς δρόμους με προηγμένα συστήματα ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων θα προταθεί η μέριμνα εφοδιασμού των νέων οχημάτων με περιοριστές ταχύτητας και οθόνες παρακολούθησης που ανιχνεύουν την υπνηλία των οδηγών.

Παράλληλα το συγκεκριμένο προηγμένο τεχνολογικά σύστημα θα εντοπίζει τις στιγμές που οι οδηγοί δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Στόχος των νέων πολιτικών είναι η μείωση των ατυχημάτων και ακολούθως η ανάπτυξη της συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας.

Σε δηλώσεις της η επίτροπος της Ε.Ε. για τη Βιομηχανία Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα τόνισε: «Οι προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο είδος αντίκτυπου όπως και όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά οι ζώνες ασφαλείας».

Ο νέος Κανονισμός Γενικής Ασφάλειας θα απαιτεί να τοποθετούνται στάνταρ τα εξής χαρακτηριστικά ασφαλείας στα καινούργια αυτοκίνητα:

– τεχνολογία που προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση υπνηλίας ή απόσπασης της προσοχής του, για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση

– τεχνολογία έξυπνης ταχύτητας (ISA), η οποία θα αποτρέψει αυτόματα τους οδηγούς να υπερβούν το όριο ταχύτητας, χρησιμοποιώντας κάμερες αναγνώρισης οδικών σημάτων και βάσεις δεδομένων ορίων ταχύτητας που συνδέονται με το GPS.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας να καταστούν υποχρεωτικά για τα καινούργια αυτοκίνητα το 2022.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*