Η ΕΑΣΚ εν όψει του 27ο Συνεδρίου της ΟΑΣΕ

Μπροστά στο 27ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου, δημοσιοποιούνται από την ΕΑΣΚ Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές οι παρακάτω οι παρακάτω περιπτώσεις, που δεν μπορούν να λάβουν μέρος στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας:

  1. Στο μεγαλύτερο σωματείο του κλάδου, το πανελλαδικό κλαδικό σωματείο «Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων» από το οποίο εκλέγονται 35 από τους 79 αντιπροσώπους του συνεδρίου, υπήρξαν τα εξής φαινόμενα:
  • Στις εκλογές έπαιρνε μέρος οποιοσδήποτε εμφανιζόταν, χωρίς να συμπληρώνει καν αίτηση εγγραφής, χωρίς να ρωτιέται πού δουλεύει ή ν’ αφήνει οποιοδήποτε στοιχείο επικοινωνίας. Εκτός Αθήνας, οι κάλπες «περιφέρονταν» στ’ ασφαλιστικά γραφεία κάθε πόλης, παρά τις ανακοινώσεις της εφορευτικής επιτροπής.
  • Ψήφισαν αρκετά πάνω από 100 αυτοαπασχολούμενοι ασφαλιστές κι εργοδότες του κλάδου. Χαρακτηριστικά:
    1. Μέρος στις εκλογές του σωματείου πήρε ο Ζ. Κ., Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης μεσιτικής ασφαλιστικής εταιρείας, παρέα με όλο το ΔΣ της επιχείρησής του. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ψήφιζε στον ΣΥΑΕ, ο συγκεκριμένος ήταν εκλεγμένος και στο ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και διαπραγματευόταν -ως εκπρόσωπος οργάνωσης εργοδοτών του κλάδου!- την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με την ΟΑΣΕ!!!
    2. Στις εκλογές ψήφισε ο Α.Τ., επίσης Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης μεσιτικής ασφαλιστικής εταιρείας και πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κι εδώ παρέα με το υπόλοιπο ΔΣ της επιχείρησης. Παρομοίως, πολλά ακόμη μέλη διοικήσεων και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων του κλάδου.
    3. Στα Χανιά, από τους 105 ψηφίσαντες, οι 18 είναι ασφαλιστές ή και εργοδότες. Μεταξύ αυτών ο Δ.Μ., γραμματέας του Συλλόγου Ασφαλιστών Νομού Χανίων και εκλεγμένος στο ΔΣ του τοπικού Επιμελητηρίου, που την ίδια ώρα που ψήφιζε σε εργατικό σωματείο, ήταν και υποψήφιος για το Επιμελητήριο με το ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι Επιχειρηματίες»! Ο ταμίας του Συλλόγου Ασφαλιστών Νομού Χανίων N.Π., συνυποψήφιος του Δ.Μ. και στο Επιμελητήριο Χανίων, επίσης ψήφισε. Ο Ε.Σ., που είναι κι αντιπρόσωπος για το συνέδριο της ΟΑΣΕ, επίσης είναι ασφαλιστικός πράκτορας!
    4. Στο Ηράκλειο, 27 στους 100 ψηφίσαντες είναι αυτοαπασχολούμενοι ή εργοδότες, μεταξύ αυτών κι ο «αντιπρόσωπος» για το συνέδριο της ΟΑΣΕ Χ.Κ., που είναι ασφαλιστικός πράκτορας.
    5. Στην Πάτρα, 13 στους 27 ψηφίσαντες.
    6. Στα Γιάννενα, 18 στους 41 ψηφίσαντες. Μεταξύ αυτών η υποψήφια με την πλειοψηφία Δ.Ντ., υποψήφια και στις εκλογές του τοπικού Επιμελητηρίου με την παράταξη «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη».

Συνεπώς, οι ασφαλιστικοί πράκτορες Ε.Σ. και Χ.Κ., που συμμετείχαν ως υποψήφιοι στις εκλογές του ΣΥΑΕ σε Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα κι εκλέχτηκαν «αντιπρόσωποι» για το συνέδριο της ΟΑΣΕ, δεν μπορούν να λάβουν μέρος στο Συνέδριο.

Επίσης, οι πάνω από 100 διαπιστωμένες με ονοματεπώνυμο νόθες ψήφοι αντιστοιχούν σε 2 αντιπροσώπους για το συνέδριο. Αυτοί πρέπει να κοπούν από Ηράκλειο και Ιωάννινα αντίστοιχα, αφού αφαιρουμένων των νόθων η συμμετοχή σε αυτές τις δύο πόλεις δεν εξασφαλίζει αντιπροσώπευση στο συνέδριο.

  1. Στο Συνέδριο δεν μπορούν να λάβουν μέρος ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, όσο παραμένουν μέλη του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κατέχοντας εκεί τις θέσεις του αντιπροέδρου και του ταμία. Στο ΔΣ της Τράπεζας δεν εκπροσωπούν εργαζομένους, αλλά τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, που δεν είναι άλλος από το Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης «Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης – Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΕΑΠΑΕ)», το οποίο έχει επενδύσει σχεδόν 15 εκατομμύρια στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Ο αντικειμενικός ρόλος τους ως εργοδοτών, καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή τους σε συνέδριο εργατικής Οργάνωσης.

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που προηγήθηκε και αποφάσισε την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου, η πλειοψηφία αρνήθηκε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, η οποία θα εξέταζε και τα ζητήματα νομιμοποίησης. Αντίθετα, καθόρισε επιτόπου τη λίστα των συνέδρων, λέγοντας πως «όλα έχουν ελεγχθεί και είναι εντάξει»…

Επομένως, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα τεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΟΑΣΕ που θα προηγηθεί του Συνεδρίου. Εφόσον δεν επιλυθούν εκεί, θα τεθούν στο σώμα του Συνεδρίου κατά τη διαδικασία της νομιμοποίησης αντιπροσώπων, που πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. Στη διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων προφανώς και δεν μπορούν να πάρουν μέρος «αντιπρόσωποι» οι οποίοι αμφισβητούνται.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει εργοδότης αντιπρόσωπος, ή αντιπρόσωπος που αντιστοιχεί στις ψήφους εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων.

Πέραν των παραπάνω, καταγγέλλει πως παρά τα απανωτά καλέσματά, δεν της έχει δοθεί πρόσβαση στα αντίγραφα των πρακτικών αρχαιρεσιών των επιχειρησιακών σωματείων-μελών της Ομοσπονδίας, προκειμένου να  ελεγχθούν διπλοψηφίες ανάμεσα σε διαφορετικά σωματεία και άλλα ζητήματα, τονίζοντας ότι ‘δεν αποκλείει οι νόθοι αντιπρόσωποι να είναι ακόμη περισσότεροι’, και απαιτώντας την πρόσβαση στα πρακτικά αρχαιρεσιών όλων των σωματείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*