Brexit

AM Best: Πόσο έτοιμοι είναι οι ασφαλιστές για το Brexit;

Την ώρα που το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να συζητά για την εποχή μετά το Brexit, η εταιρεία αξιολόγησης AM Best ανέφερε ότι οι ασφαλιστές που έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «καλά προετοιμασμένοι ανεξάρτητα από το πότε ή με ποιους όρους το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ».

Σε μια ενημέρωση του κλάδου, ο οργανισμός ανέφερε ότι όταν το Ηνωμένο Βασίλειο τελικά αποχωρήσει από την ΕΕ, τα δικαιώματα διαβατηρίων που υφίστανται σήμερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου αναμένεται να καταργηθούν και οι ασφαλιστές που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια στον ΕΟΧ.

«Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα εάν δεν συναφθεί εμπορική συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι ασφαλιστές του Ηνωμένου Βασιλείου να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν υφιστάμενες συμβάσεις σε ορισμένες χώρες του ΕΟΧ …».

Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ότι ο αντίκτυπος θα «μετριαστεί» από το προσωρινό καθεστώς αδείας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα επιτρέψει στους ασφαλιστές του ΕΟΧ να διευθετούν υποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρία χρόνια μετά από το Brexit.

Επιπλέον πολλοί ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν συστήσει θυγατρικές στην ΕΕ έτσι ώστε να συνεχίσουν να συντηρούν τις δραστηριότητές τους  στον ΕΟΧ.

Ωστόσο, οι σχετικές συμφωνίες «δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα αδυναμίας των ασφαλιστών του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να εξυπηρετούν τις υφιστάμενες συμβάσεις στον ΕΟΧ, εάν χαθούν δικαιώματα διαβατηρίου».

Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των ασφαλιστών που βρίσκονται σε αυτή τη θέση είτε ολοκλήρωσαν είτε ξεκίνησαν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στον ΕΟΧ σε ασφαλιστή του Χώρου που υπάγεται στη «Financial Services and Markets Act 2000» (μέρος ΙΙ).

Αυτή η διαδικασία μεταφοράς, τόνισε η AM Best, είναι «δαπανηρή και χρονοβόρα» και υπόκειται σε «εκτεταμένη» κανονιστική εξέταση.

«Συνεπώς, ορισμένες μεταφορές δεν θα ολοκληρωθούν απαραίτητα πριν από το Brexit», προειδοποίησε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*