Νέες δυσλειτουργίες ανέδειξε ο πληροφοριακός οδηγός ηλεκτρονικού ελέγχου ανασφάλιστων οχημάτων

Πλήθος πρωτοβουλιών ανέλαβε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού ελέγχου για ανασφάλιστα οχήματα που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2017.

Η ΕΑΕΕ στην ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα της σημειώνει πως διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα, γεγονός που οδήγησε στη σύνταξη και τη δημοσίευση ενός περιεκτικού και πλήρους πληροφοριακού οδηγού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Στόχος ήταν η ορθή ενημέρωσή των πολιτών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν κατά την πρώτη διασταύρωση και η αποφυγή παρόμοιων δυσλειτουργιών στο μέλλον.

Ο Οδηγός τιτλοφορείται «Οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων» και δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 με τη μορφή συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων (FAQ).

Δείτε επίσης: Παγανιά για τα ανασφάλιστα: Πράσινο φως για ελέγχους από το ΥΠΟΙΚ

Λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση του Οδηγού, στις 30 Απριλίου του ίδιου έτους η αρμόδια αρχή (ΑΑΔΕ) η οποία έκανε εκ νέου ελέγχους στο πλαίσιο της δεύτερης ηλεκτρονικής διασταύρωσης διαπίστωσε πως οι αντιδράσεις των πολιτών και τα προβλήματα ήταν σαφώς λιγότερα.

Παρόλα αυτά αναδείχθηκαν νέες αδυναμίες του συστήματος. Τα νέα προβλήματα αφορούσαν ως επί το πλείστον τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στους ανασφάλιστους με την εμπλοκή των αστυνομικών αρχών.

Η ΕΑΕΕ έχει εντοπίσει και αναδείξει τις αδυναμίες αυτές στην Πολιτεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης και ολοκληρωμένης εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου σε συνεχή βάση, καθώς η πιστή εφαρμογή της διαδικασίας αποτελεί μονόδρομο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων στη χώρα μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*