Fitch, κτίριο

Ο Διευθυντής της Fitch για τις ασφάλειες στο Insurance & Reinsurance Outlook 2019

Παρά τα προβλήματα του 2018, τα εναλλακτικά κεφάλαια θα συνεχίσουν να παρέχουν σημαντικό capacity στην αντασφαλιστική αγορά το 2019 δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Insurance & Reinsurance Outlook 2019 o Graham Coutts, διευθυντής της Fitch Ratings στην ομάδα ασφαλειών και επικεφαλής αντασφαλειών για την περιοχή EMEA.

Οι παραδοσιακοί αντασφαλιστές θα έχουν την ευκαιρία, αξιοποιώντας τα εναλλακτικά κεφάλαια, να βελτιώσουν τις επιδόσεις των ισολογισμών τους.

 Στην Έλενα Ερμείδου

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των ILS στον κλάδο των αντασφαλειών;

Τα εναλλακτικά αντασφαλιστικά κεφάλαια θα συνεχίσουν να παρέχουν σημαντικό capacity το 2019 έναντι μιας σημαντικής οπισθοχώρησης των εκδόσεων insurance-linked securities (ILS) του 2018, με τους εναλλακτικούς παρόχους κεφαλαίων να ορθώνονται μετά από τις ζημιές του περασμένου έτους.

Ωστόσο, στο 2019 ορισμένοι επενδυτές των ILS μπορεί να είναι απρόθυμοι να φορτώσουν για δεύτερο συνεχές έτος, υπό το φως του απρόβλεπτου ύψους ζημιών που έγραψαν με τα καταστροφικά συμβάντα το 2017.

Η αύξηση των εισροών (capacity) ILS ενισχύει τον ανταγωνισμό στην αγορά και μειώνει τις τιμές. Ωστόσο, οι παραδοσιακοί αντασφαλιστές είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα των εναλλακτικών κεφαλαίων –που αποτελεί μέρος των προγραμμάτων τους–, οδηγώντας στη μείωση της μεταβλητότητας των ισολογισμών τους.

Συνεπώς, η ανάπτυξη των ILS, με τη διαρκή αύξηση στο capacity, βασικά, περιορίζει τις αποδόσεις που μπορεί να έχουν οι παραδοσιακοί αντασφαλιστές, αλλά βελτιώνει την ικανότητά τους να διαχειρίζονται καλύτερα τους ισολογισμούς τους.

  • Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τα τιμολόγια αντασφαλίστρων το 2019 για τον κλάδο περιουσίας & ατυχημάτων και για τον κλάδο ζωής & υγείας;

Οι αντασφαλιστές θα πρέπει να διατηρήσουν μέτριες αλλά βιώσιμες αποδόσεις το 2019. Οι αντασφαλιστές που έχουν διαφοροποιηθεί περισσότερο θα μπορούν να παρουσιάσουν καλύτερες επιδόσεις.

Τα τιμολόγια αντασφάλισης βελτιώθηκαν το 2018, μετά από τις καταστροφές-ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2017, αν και η άνοδος των τιμών δεν ήταν γενναιόδωρη ή εκτεταμένη, όπως προσδοκούσαν πολλοί από τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι άνω του μέσου όρου ζημιές που συνέβησαν από τα καταστροφικά γεγονότα θα οδηγήσουν τον κλάδο πίσω στο παρελθόν, που είχαν συμβεί σοβαρά χτυπήματα από καταστροφές.

Κι ενώ αυτό μπορεί να προσφέρει ένα βήμα για να συνεχιστούν οι αυξήσεις στις τιμές μέσα στο 2019, ιδιαίτερα στους τομείς που επηρεάστηκαν από τις ζημιές, ο ανταγωνισμός, τόσο από τις παραδοσιακές πηγές όσο και από τις εναλλακτικές, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις τιμές, στην πλειονότητα των κατηγοριών αντασφάλισης.

Η κλάδος αντασφαλειών ζωής παγκοσμίως παραμένει πολύ συγκεντρωμένος, με την αγορά θνησιμότητας στις ΗΠΑ να παραμένει η πιο σημαντική. Η Fitch, ωστόσο, πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική δυναμική ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, ειδικά στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου οι οικονομίες αναπτύσσονται και η ασφαλιστική διείσδυση αυξάνεται.

Παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό και τις πιέσεις στις τιμές ανάμεσα σε εδραιωμένες εταιρείες, τα μεγάλα εμπόδια εισόδου ενδεχομένως να βοηθήσουν τις συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις των αντασφαλιστών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*