Kλήση στην ΑΟΝ από την εποπτεία των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις Τραμπ

Η αρμόδια υπηρεσία εποπτείας των ασφαλιστικών υπηρεσιών στη Νέα Υόρκη εξέδωσε κλήση για την ασφαλιστική εταιρία Aon, την οποία έχουν επιλέξει οι επιχειρήσεις Τραμπ για την μεσιτεία των ασφαλιστικών υπηρεσιών τους, όπως επιβεβαίωσε η εταιρία στο ABC News.
Η κλήση που εξέδωσε η υπηρεσία οικονομικού ελέγχου (New York State Department of Financial Services) στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια κατάθεση του Μάικλ Κόεν.
Ο πρώην δικηγόρος και πρώην μεσάζοντας του Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο πρόεδρος Τραμπ έχει ποτέ “φουσκώσει” την οικονομική αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων σε μία ασφαλιστική εταιρία, απάντησε καταφατικά.
Η εξέλιξη επιβεβαιώνεται από μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την υπόθεση, ενώ η αναφερόμενη υπηρεσία οικονομικού ελέγχου, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Aon έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα ή ακόμη ότι έχει ασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων Τραμπ, αλλά ήταν η εταιρία που ανέλαβε την μεσιτεία των ασφαλιστικών καλύψεων για τον όμιλο Τραμπ.
Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι στα αρχικά στάδια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε μία παραπομπή εισαγγελικού τύπου, στην περίπτωση διαπίστωσης κάποιας ασφαλιστικής απάτης από τυχόν αλλοίωση των οικονομικών στοιχείων του Τραμπ.
Την ύπαρξη της κλήσης δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα “The New York Times,” ενώ απαιτεί μία σειρά στοιχείων αναφορικά με τις επιχειρηματικές επαφές μεταξύ της Aon, του Τραμπ, αλλά και των επιχειρήσεων Τραμπ, από το 2009 μέχρι σήμερα.
“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε λάβει μία κλήση από την υπηρεσία οικονομικού ελέγχου στη Νέα Υόρκη, ενώ σύμφωνα με την πολιτική μας, έχουμε πρόθεση να συνεργαστούμε με όλα τα αρμόδια όργανα”, δήλωσε η Aon στο ABC News. “Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τους πελάτες μας”, υπογράμμισε.
Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι επιχειρήσεις Τραμπ δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του ABC News για σχολιασμό των εξελίξεων.
Η δημόσια κατάθεση που έδωσε ο Κόεν την προηγούμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο επιτάχυνε το σχετικό χρονοδιάγραμμα για τη διατύπωση του αιτήματος δημοσιοποίησης των φορολογικών επιστροφών που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τρεις πηγές του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στη διάρκεια της ίδιας κατάθεσης ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κόεν υποστήριξε ότι οι φορολογικές επιστροφές του Τραμπ θα φανερώσουν εάν έχει διαπράξει φοροδιαφυγή ή αν έχει “φουσκώσει” τα εισοδήματά του για ασφαλιστικές σκοπιμότητες.
Στην κατάθεσή του, την προηγούμενη Τετάρτη, ο Κόεν παρουσίασε μία σκληρή εικόνα για τον Τραμπ, ως έναν αδίστακτο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ενδεχόμενο να έχει διαπράξει έγκλημα, ενώ ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, ο Τραμπ γνώριζε ότι ο έμπιστος του Ρότζερ Στόουν μιλούσε με τον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks, για την πιθανή δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν υποκλαπεί από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ωστόσο, τον ισχυρισμό αυτόν του Κόεν απέρριψε ο Στόουν. Ο δικηγόρος του Ασάνζ, ο Μπάρι Πόλακ, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι: “Ο Ρότζερ Στόουν δεν είχε την τηλεφωνική επικοινωνία που περιέγραψε ο Κόεν”.
Η μαραθώνια κατάθεση του πρώην δικηγόρου και προσωπικού μεσάζοντα του Τραμπ διήρκησε επτά και πλέον ώρες.
Ο Κόεν αναφέρθηκε επίσης στα ενήλικα παιδιά του Αμερικανού προέδρου, στα στελέχη διοίκησης των επιχειρήσεων Τραμπ, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου, στον πρώτο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, αλλά και στη νομική ομάδα του Τραμπ.
Κατ’ ελάχιστον τα σχόλια του Κόεν για τους ανθρώπους του εσωτερικού κύκλου του Τραμπ είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών από τα μέλη του Κογκρέσου, καθώς συνεχίζουν να διερευνούν οτιδήποτε σχετίζεται με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά κι ότι έχει σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ.
Ο Κόεν αναφέρθηκε συγκριμένα στα ονόματα των μελών της οικογένειας Τραμπ:
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Ο Τραμπ Τζούνιορ βρέθηκε στο επίκεντρο αρκετών απαντήσεων του Κόεν, συμπεριλαμβανομένης και μίας άμεσης κατηγορίας για τον ρόλο που είχε ο μεγαλύτερος γιος του Αμερικανού προέδρου σε εγκληματική συνωμοσία, μέσω της βοήθειας που προσέφερε για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές στην πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς.Η κατάθεση του Κόεν ήρθε σε αντίθεση με όσα έχει καταθέσει ο Τραμπ Τζούνιορ στο Κογκρέσο κι αναφορικά με το σχέδιο για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.
Ιβάνκα Τραμπ: Ο Κόεν κατέθεσε ότι όπως κι ο Τραμπ Τζούνιορ έτσι και η Ιβάνκα λάμβανε ενημερώσεις για το σχέδιο κατασκευής του Πύργου Τραμπ στην Μόσχα. Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς έχει απαντήσει η ίδια στους ανακριτές της υπόθεσης, ενώ οι δημόσιες δηλώσεις της προκαλούν ερωτηματικά σχετικά με τον ισχυρισμό της εγκατάλειψης του σχεδίου κατασκευής του Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας το 2016.
Έρικ Τραμπ: Σύμφωνα με την κατάθεση του Κόεν, ορισμένες από τις επιταγές που έλαβε για την πληρωμή της Ντάνιελς μπορεί να είχαν υπογραφεί από τον Έρικ Τραμπ, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να προσκομίσει κάποια αντίγραφα από τις επιταγές αυτές.
Παρά το γεγονός ότι ο Κόεν σε κάποιο σημείο συμφώνησε ότι υπήρξε διάπραξη εγκληματικής συνωμοσίας, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε ότι δεν μπορούσε να πει με σιγουριά ότι ο Έρικ Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ή ο διευθυντής οικονομικών των επιχειρήσεων Τραμπ Άλεν Γουέισελμπεργκ γνώριζαν ότι οι πληρωμές αυτές ήταν “εσφαλμένες και παράνομες. Δεν μπορώ να βγάλω αυτό το συμπέρασμα”, είπε ο Κόεν.
Πηγές: ABC News, “Politico”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*