Παγανιά για τα ανασφάλιστα: Πράσινο φως για ελέγχους από το ΥΠΟΙΚ

της Ελενας Ερμείδου

 

Εδόθη το πράσινο φως για την διασταύρωση στοιχείων και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων από την ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων τα οποία διαθέτουν οι ΔΟΥ και το υπουργείο Μεταφορών με τα στοιχεία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Η διαδικασία εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου 2017, τέσσερα χρόνια αφού θεσπίστηκε με νόμο  (άρθρο 26 του Ν.4141/2013).Στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο έως τα τέλη Αυγούστου του 2017, οι ασφαλίσεις οχημάτων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 500.000, αγγίζοντας το μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων. Από την άλλη μεριά, η ηλεκτρονική διασταύρωση κατέδειξε μια σειρά αστοχιών στην τήρηση του αρχείου των κυκλοφορούντων οχημάτων.

Λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν, η δημόσια διοίκηση ακύρωσε τις έννομες συνέπειες της πρώτης διασταύρωσης και ανέλαβε πρωτοβουλίες αλλαγής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου προκειμένου να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να διορθώσουν την «εικόνα» του οχήματός τους, όπως αυτή τηρείται στο αρχείο των κυκλοφορούντων οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Επιπλέον συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με εκπροσώπους των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών και της ΕΑΕΕ που στόχο έχει τη δημιουργία πληροφοριακού οδηγού για την ορθή ενημέρωση των πολιτών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την πρώτη διασταύρωση και την αποφυγή παρόμοιων δυσλειτουργιών στο μέλλον.

Οπότε και η υλοποίηση της δεύτερης ηλεκτρονικής διασταύρωσης πλησιάζει με στόχο να εντοπιστούν και ασφαλιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*