insurance europe logo

Insurance Europe: Απογοητευτικές οι προτάσεις της Κομισιόν για τη βελτίωση της Solvency II

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Απογοητευτικές» χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κομισιόν για την βελτίωση της οδηγίας Solvency II η Insurance Europe, η ένωση των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ. Όπως σχολίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Insurance Europe Olav Jones, «είμαστε απογοητευμένοι γιατί, παρότι ορισμένες απολύτως απαραίτητες βελτιώσεις και απλοποιήσεις επιτεύχθηκαν, δεν επαρκούν για να καλύψουν την έλλειψη προόδου σε τομείς-κλειδιά που επηρεάζουν την ικανότητα του κλάδου να διατηρήσει και να αναπτύξει τα προϊόντα και τις επενδύσεις του σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Πιο συγκεκριμένα, η ασφαλιστική βιομηχανία διατύπωσε ανησυχίες για τους ακόλουθους τομείς:

-Για το περιθώριο ρίσκου (riskmargin), παρότι η βιομηχανία παρείχε πληθώρα αποδείξεων για το ότι το riskmarginμπορεί να μειωθεί με ασφάλεια, η Κομισιόν δεν ανέλαβε κάποια πρωτοβουλία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ), το risk margin προσθέτει 200 δις. ευρώ επιπλέον στα κεφάλαια που οφείλει να διακρατεί η βιομηχανία για να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας. Δυστυχώς, αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τα μακροπρόθεσμα προϊόντα.

Όσον αφορά στην προσαρμογή της μεταβλητότητας (volatility adjustment), υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσαρμογή αυτή, σχεδιασμένη για να μειώσει την τεχνητή μεταβλητότητα στις μακροπρόθεσμες δραστηριότητες, δεν λειτουργεί όπως αναμενόταν. Συζητήθηκε ένα πρώτο βήμα αναφορικά με τις ρυθμίσεις που είναι ειδικές για κάθε χώρα. Δυστυχώς, τίποτε δεν περιλήφθηκε στο κείμενο της Κομισιόν.

Επιπροσθέτως, η βιομηχανία εκφράζει προβληματισμό για τους αναίτιους περιορισμούς στην ικανότητα απορρόφησης ζημιών της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Για τη διαμόρφωση (calibration) των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε μετοχές, η Insurance Europe καλωσορίζει την παραδοχή της Κομισιόν ότι οι  εισφορές είναι πολύ υψηλές. Απομένει να φανεί πώς η πρόταση της Επιτροπής θα λειτουργήσει στην πράξη.

«Συνολικά, μιλάμε για μια χαμένη ευκαιρία. Η επόμενη αναθεώρηση της SolvencyII -που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020- πρέπει να είναι πολύ πιο φιλόδοξη όσον αφορά στον εντοπισμό και την ιεράρχηση των τομέων όπου πρέπει να γίνουν βελτιώσεις –που έχουν ήδη καθυστερήσει. Αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στο τι μπορεί να προσφέρει στους πελάτες η ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς και στην ικανότητά της Κομισιόν να στηρίξει τους μακροπρόθεσμους στόχους για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Jones.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*