Η INTERAMERICAN υποστηρίζει τα Hackathons Υγείας για την ανάπτυξη της καινοτομίας

Με χορηγική υποστήριξη της INTERAMERICAN και συμμετοχή στελεχών της ως μεντόρων-κριτών, οργανώθηκαν δύο σημαντικά εργαστήρια εφευρετικότητας και καινοτομίας στον τομέα της Υγείας: το Hacking Health Athens Hackathon, από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου και το MIT Hacking Medicine Athens Hackathon, από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου, στο κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Κατά το πρώτο Hackathon, από τις ομάδες που σχηματίστηκαν,  αναζητήθηκαν καινοτομικές λύσεις για τη βελτίωση του Ατομικού Ιατρικού Φακέλου Υγείας μέσω ψηφιακών εφαρμογών, ενώ κατά το δεύτερο Hackathon, θεματικές προκλήσεις για την αναζήτηση λύσεων ήταν η επαρκής γνώση (εγγραμματοσύνη) στην Υγεία και τα νέα πρότυπα επικοινωνίας για την Υγεία (στρατηγικές, τεχνολογίες πληροφορικής – εικόνας και ήχου, κανάλια, εργαλεία και μέσα επικοινωνίας). 

Στο Hacking Health Athens Hackathon αναπτύχθηκαν παρουσιάσεις με θέματα: «International Patient Summary: πρότυπα στην υπηρεσία της καινοτομίας», «Ο ψηφιακός ασθενής: το μέλλον του mHealth για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις», «Ψηφιακές προκλήσεις για μια περισσότερο υγιή κοινωνία». Στο διαγωνιστικό μέρος, με συμμετοχή στις ομάδες ιατρών και ασθενών -δηλαδή των τελικών χρηστών του Συνοπτικού Ιστορικού Ασθενή (IPS)- διακρίθηκαν τρεις προτάσεις: για ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων (1ο βραβείο), για πλατφόρμα συγκέντρωσης και ασφαλούς διαχείρισης προσωπικών ιατρικών δεδομένων προς χρήση για παροχή πρώτων βοηθειών μέσω app και τηλεφωνικού κέντρου (2ο βραβείο) και για ένα ψηφιακό βιβλιάριο υγείας για παιδιά, ως κέντρο έγκυρης ενημέρωσης γονέων και ιατρών, καθώς και ειδοποιήσεων (3ο βραβείο), το οικονομικό έπαθλο του οποίου χορήγησε η INTERAMERICAN.

H εταιρεία ήταν χορηγός και στο MIT Hacking Medicine Athens Hackathon, με συμμετοχή των στελεχών της από τον τομέα Υγείας Γ. Βασαλάκη, Β. Τουλιά, Θ. Χαντζή και Ε. Ντάλα. Οι τρεις ομάδες που βραβεύθηκαν, παρουσίασαν ψηφιακές εφαρμογές για την ανάπτυξη της γνώσης στην Υγεία (Health Literacy) και αξιοποίηση της δυναμικής της ψηφιακής επικοινωνίας. Το 2ο βραβείο, που υποστήριξε με μέντορες και χρηματοδότησε η INTERAMERICAN, κατέκτησε η ομάδα «CardioMinitor». Η εφαρμογή που προτάθηκε, περιορίζει τη διάρκεια μετεγχειρητικής νοσηλείας καρδιοπαθών με σημαντική μείωση του κόστους. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με παρακολούθηση εξ αποστάσεως, που περιλαμβάνει τη μεταφορά ιατρικών δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο θεράπων ιατρός λαμβάνει τα στοιχεία του ασθενή, χωρίς να χρειάζεται να είναι κοντά του, αξιολογεί την κλινική κατάστασή του και παρεμβαίνει μόνο όταν απαιτείται.

Τα στελέχη της INTERAMERICAN, Β. Τουλιάς και Γ. Βασαλάκης, με τα μέλη της ομάδας «CardioMinitor», στο MIT Hacking Medicine Athens Hackathon

Η INTERAMERICAN, στην κατεύθυνση του στρατηγικού προσανατολισμού της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανάπτυξη της καινοτομίας και της νέας εμπειρίας των πελατών της, ειδικότερα στην Υγεία έχει προχωρήσει σε λύσεις και εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα στάδια της ασφαλιστικής διαδικασίας, την επικοινωνία και τη διαχείριση, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών οι οποίες συμπληρώνουν τις ασφαλιστικές παροχές του νέου, πρωτοποριακού για την ελληνική ασφαλιστική αγορά Συστήματος Υγείας «bewell». Επισημαίνεται ότι η εταιρεία αναπτύσσει και εσωτερικά το πρόγραμμα καινοτομίας «imagine» μέσω ομάδων εργασίας, για την ενθάρρυνση, ανάδειξη και εξέλιξη ιδεών, ενσωματώνοντας αυτές που έχουν πληρότητα και ενδιαφέρον εφαρμογής στις λειτουργίες και τα προϊόντα της.

Οι ομάδες και οι μέντορες – κριτές που συμμετείχαν στο MIT Hacking Medicine Athens Hackathon.

Αναφορικά με τον θεσμό των Health Hackathons, στην Ελλάδα οργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το «eHealth Forum» και το «Biomimicry Greece Research & Innovation». Παγκοσμίως, το Hacking Health από το 2011 έχει διαδοθεί σε 45 χώρες με αποτέλεσμα καινοτομικές εφαρμογές, εργαλεία αισθητήρων, φροντίδας ασθενών, εικονικής πραγματικότητας κ.ά. Το MIT Hacking Medicine, από το 2011 -όταν δημιουργήθηκε από το ΜΙΤ για τους φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ενσωμάτωση της καινοτομίας στις καθημερινές πρακτικές Υγείας- έχει οργανωθεί ήδη σε 15 χώρες, αντλώντας επενδυτικά κεφάλαια της τάξεως των 150 εκατ. δολαρίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*