Η ελληνική ασφαλιστική αγορά – Μεγέθη και τάσεις

Η ΕΑΕΕ καταγράφει συστηματικά τις οικονομικές εξελίξεις και τις τάσεις που διαμορφώνονται από τη λειτουργία τους στην Ελλάδα. Πηγές πληροφόρησης και άντλησης δεδομένων αποτελούν οι δημοσιευμένες οικονομικές εκθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι απαντήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών στις εξειδικευμένες έρευνες που πραγματοποιούνται από πλευράς ΕΑΕΕ καθώς και οι αναφορές και μελέτες οργανισμών και φορέων που έχουν σχέση με την ασφαλιστική αγορά.

Εξελίξεις στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης

Η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (σύμφωνα με την «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» της Τραπέζης της Ελλάδος μη-νός Νοεμβρίου 2018) συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018, γεγονός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, βοηθάει στην αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ ενός εξωστρεφούς παραγωγικού υποδείγματος που θα βασίζεται στους τομείς των εμπορεύσιμων αγαθών και των υπηρεσιών. Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η ελληνική ασφαλιστική αγορά εμφανίζει επάρκεια κεφαλαίων καλής ποιότητας. Στην ως άνω έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, στο κεφάλαιο για την Ιδιωτική Ασφάλιση καταγράφεται ότι η Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς στις 31.12.2017 διαμορφώθηκε σε 1,8 δισ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, η συνολική Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (MCR) διαμορφώθηκε σε 658 εκατ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 2,98 δισ. ευρώ και να αφορούν εξολοκλήρου κεφάλαια Κατηγορίας 1.

Πλήθος ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Από τις 51 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2018 με καθεστώς εγκατάστασης, οι 31 δραστηριοποιήθηκαν μόνο στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, οι 5 μόνο στις ασφαλίσεις Ζωής και 14 ήταν μικτές επιχειρήσεις (Ζωής και Ζημιών).Ως προς το καθεστώς εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διακρίνονται σε 33 Ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρίες, 15 Υποκαταστήματα αλ-λοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και 3 Πανελλαδικούς αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς.

Παραγωγή ασφαλίστρων 2018

Τα ασφάλιστρα από πρωτασφαλιστικές εργασίες (εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα συμβολαίων) αναμένεται να φθάσουν το 2018 τα 4 δισ. €, αυξημένα σε σχέση με το 2017 κατά 1,8%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελληνική Οικονομία να παραμείνει σχετικά σταθερό (περί το 2,2% επί του Α.Ε.Π. τα τελευταία χρόνια).Από αυτά, τα 2,1 δισ. € αφορούν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών (52,4% του συνόλου) και 1,9 δισ. € στις ασφαλίσεις Ζωής (47,6% του συνόλου). Το ποσοστό αύξησης των ασφαλίσεων κατά Ζημιών εκτιμάται στο 4%, ενώ οι ασφα-λίσεις Ζωής εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ασφάλιση αυτοκινήτων (αστική ευθύνη οχημάτων και συμπληρωματικές καλύψεις) καταγράφει οριακή μείωση κατά 0,3%, ενώ οι λοιποί κλάδοι πλην αυτοκινήτων αυξάνουν συνολικά την παραγωγή τους σε ποσοστό περίπου 7,7%.

Αποζημιώσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ιδία κράτηση (δηλαδή η συμμετοχή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων) επί των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής ήταν 1,2 δισ. € ενώ επίσης αυξήθηκε η ιδία κράτηση των μαθηματικών αποθεμάτων και λοιπών προβλέψεων κατά 338 εκατ. €.

Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, το αντίστοιχο άθροισμα της ιδίας κράτησης των πληρωθεισών αποζημιώσεων και της αντίστοιχης μεταβολής των προβλέψεων έφθασε τα 676 εκατ. €.

Συνολικά λοιπόν, σε ότι αφορά την ιδία κράτηση, οι πληρωθείσες αποζημιώσεις εντός του έτους και η αύξηση των προβλέψεων έφθασε τα 2,25 δισ. € για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή των αντασφαλιστικών επιχειρήσεων (συνήθως του εξωτερικού), για αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν επί ασφαλισμένων κινδύνων στην χώρα μας.

Οικονομικά μεγέθη

Το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων φτάνει τα 17,5 δισ. €, ενώ οι επενδύσεις τα 13,9 δισ. €. Τέλος οι ασφαλιστικές προβλέψεις παραμένουν σχετικά σταθερές τα τελευταία χρόνια σε ύψος περίπου 11,4 δις ευρώ.

 

Με πληροφορίες από την Ετήσια Έκθεση της ΕΑΕΕ για το 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*