Ιστορίες ασφαλιστικής… τρέλας με κλεμμένα κοσμήματα και περίεργα ατυχήματα

Γυναίκα στις ΗΠΑ αιτήθηκε πρόσφατα αποζημίωση 60.000 ευρώ για κλεμμένα κοσμήματα, χωρίς ωστόσο να έχει οποιαδήποτε απόδειξη ιδιοκτησίας.  Η μόνη απόδειξη της ιδιοκτησίας που είχε για τα κοσμήματα ήταν μια φωτογραφία της να φορά η ίδια τα τιμαλφή σε ένα πάρτι. Ο Διαμεσολαβητής Ασφαλίσεων και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (IFSO)και το γραφείο της Karen Stevens εξέτασαν την υπόθεση.

«Για πολύτιμα κοσμήματα, ένας ασφαλιστής θα απαιτήσει συχνά αποδείξεις αγοράς ή πρόσφατη αποτίμηση προκειμένου να αποδείξει την κυριότητα και την αξία της ζημίας. Επειδή η [γυναίκα] δεν προσκόμισε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησίας ή αξίας, ο ασφαλιστής είχε τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει», δήλωσε η Stevens. Τελικά προσφέρθηκαν $ 27.846 για να διευθετηθεί η αξίωση.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας άντρας τηλεφώνησε στον ασφαλιστή του να αναφέρει ότι το αυτοκίνητό του είχε κλαπεί από το σπίτι του. Δήλωσε ότι τα κλειδιά έλειπαν από το τραπέζι της κουζίνας και αμέσως τηλεφώνησε στην αστυνομία.

Αργότερα την ίδια μέρα, κάλεσε και πάλι στην αστυνομία αναφέροντας ότι είχε βρει το αυτοκίνητό του το οποίο είχε υποστεί ζημιές, έξω  από μια τράπεζα, κοντά στο σπίτι του. Ο ίδιος  ήθελε να διεκδικήσει αποζημίωση. Ο ασφαλιστής θεώρησε την απαίτηση άκυρη και υποστήριξε πως επρόκειτο για μια σκηνοθετημένη υπόθεση, προκειμένου ο ασφαλισμένος να λάβει αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον διαμεσολαβητή  Ασφαλίσεων και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών με το γραφείο Stevens να εισηγείται πως προκειμένου να είναι εύλογη  η αξίωση, θα έπρεπε να αποδειχθεί ότι η ζημιά ήταν τυχαία.

Ο διευθυντής της IFSO δήλωσε ότι δεν υπήρχαν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο ασφαλισμένος «έστησε» μία δήθεν κλοπή και εν συνεχεία ζημιά στο αυτοκίνητο. Επειδή ο ασφαλιστής δεν είχε παράσχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, το IFSO τελικά απεφάνθη ότι δεν είχε το δικαίωμα να απορρίψει την απαίτηση. Μετά την καταγγελία, ο ασφαλιστής εξέτασε  το αυτοκίνητο, το οποίο παρουσίασε σημαντική μηχανική ζημιά. Ο ασφαλιστής ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να δείξει ότι η μηχανική ζημία προκλήθηκε από το συγκεκριμένο περιστατικό. Ο ασφαλισμένος δεν μπορούσε να αποδείξει κάτι τέτοιο, οπότε ο ασφαλιστής οφείλει να καταβάλει μόνο για την ζημιά στο ταμπλό, που απεδείχθη ότι προκλήθηκε από το ατύχημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*