Συμπληρώνεται το παζλ των ΤΕΑ

To παζλ με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι. Χτες υπεγράφη η ιδρυτική πράξη του ΤΕΑ Συνεργατών της Interamerican, αύριο ίσως να είναι η σειρά της Interlife καθώς στην ετήσια συνέντευξη Τύπου αρχές Φεβρουαρίου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Βοτσαρίδης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την ίδρυση ΤΕΑ.  Αναμένεται ωστόσο να γίνουν νέες κινήσεις από την Πολιτεία ώστε να συμπληρωθεί όλο το παζλ.

Ελενα Ερμείδου

Στο φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΑ στη χώρα μας, όπως αυτό καθορίζεται από τον Ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167), οι εισφορές των μελών και εργοδοτών εκπίπτονται κατά 100% και δεν φορολογούνται οι εφάπαξ παροχές, ενώ οι συντάξεις φορολογούνται ως εισόδημα.

Τα ΤΕΑ συστήνονται σε εθελοντική βάση, είναι μη κερδοσκοπικά, αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, βασίζονται στην επαγγελματική ιδιότητα ή στην απασχόληση σε κοινό εργοδότη ή στον κλάδο απασχόλησης των μελών και έχουν κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα. Εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ελέγχονται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και οι επενδύσεις τους εποπτεύονται και ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στα ΤΕΑ μπορούν να συμμετέχουν ασφαλιστικές, δημόσιοι φορείς, θεσμικοί επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων.

Παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, εφ’ όσον δεν κινδυνεύουν από νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο εταιρικό περιβάλλον.

Η νομική μορφή τους διευκολύνει την ασκούμενη εποπτεία και διασφαλίζει τη διαφάνεια της λειτουργίας τους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*