K. Σαΐας: Τα οφέλη από την αλλαγή πολιτικής υγείας

Αλλαγή πολιτικής υγείας και αξιοποίηση καινοτομιών πρότειναν σε ομιλία τους στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο οι κ.κ. Κάρολος Σαΐας  Διευθύνων Σύμβουλος στην Interasco και ο καθηγητής για τη Στρατηγική Αναδιάρθρωση του Τομέα Υγείας στο MBA International, Δρ. Ε. Αλεξανδράκης.

της Ελενας Ερμείδου

Τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τους Ελληνες, την ελληνική οικονομία και την ελληνική αγορά από την σύμπραξη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δημόσιου συστήματος υγείας με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά, μεταξύ άλλων σε τομείς  υποστήριξης δομών πρόληψης και περίθαλψης ανέλυσε σε ομιλία του  στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ο διευθύνων σύμβουλος της Interasco Κάρολος Σαΐας.

Ενημέρωσε ότι σε κάποιες χώρες της  Ε.Ε. η συμπράξεις έχουν επιτευχθεί ως συμπληρωματικές, ενώ σε κάποιες άλλες ως επιπρόσθετες της ιδιωτικής ασφάλισης στην κάλυψη αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην διαδικασία αυτή υπογράμμισε θα συμβάλλουν τα φορολογικά κίνητρα που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση και την περαιτέρω αξιοποίηση των καινοτομιών που φέρνει ο ασφαλιστικός κλάδος, όπως είναι έκδοση εξατομικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης τιμολόγησης.

Εξήγησε ότι οι δαπάνες που απαιτούνται για την επίτευξη καινοτομιών και για την βελτίωση του συστήματος υγείας δεν  πρέπει να προσεγγίζονται ως κόστη αλλά ως επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο Δρ. Αλεξανδράκης, τονίζοντας ότι δαπάνες υγείας πάνω από 5 δισεκ. εκ των 15 δισεκ. πληρώνονται απευθείας από τους πολίτες στην Ελλάδα υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης της ασφάλισης στην υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να μην επιβαρύνει τον πολίτη αλλά να καλύπτεται από ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία  σήμερα καλύπτουν μόνο το 1/10 περίπου αυτού του ποσού.

Την σημασία αλλαγής πολιτικής υγείας επεσήμανε και ο Δρ. Αλεξανδράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι δαπάνες της υγείας θα πρέπει να θεωρούνται ως επένδυση, ενώ ανέφερε ότι ότι ο ιδιωτικός κλάδος υγείας, συμπράττοντας με το κράτος στην Γερμανία, για κάθε ΕΥΡΩ δαπάνης προσφέρει  2,10 ευρώ επιπλέον μεικτή προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας και για κάθε μία θέση απασχόλησης στην ιδιωτική ασφάλιση δημιουργούνται άλλες 5 περίπου θέσεις απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*