Insurance Europe: Επενδύσεις 10,2 τρισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία το 2017

Στα 1,2 τρισ. ευρώ ανήλθαν τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, με αύξηση 4,7%  σε ετήσια βάση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αύξηση 4,7% σε ετήσια βάση κατέγραψαν τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ το 2017, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της Insurance Europe «European Insurancein Figures» που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στον κλάδο ζωής, τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 5% (στα 710 δισ. ευρώ), ενώ σημαντική αύξηση 4,4%  (στα 371 δις. ευρώ) κατέγραψαν και τα ασφάλιστρα στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων. Αύξηση 4% σημείωσαν τα ασφάλιστρα στον κλάδο υγείας, που ανήλθαν στα 132 δισ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις και οι παροχές που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές προς τους πελάτες τους αυξήθηκαν κατά 8,8% στο 1,01 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε καταβολή 2,8 δισ. ευρώ σε ημερήσια βάση, προκειμένου να στηριχθούν άτομα και επιχειρήσεις σε δύσκολες περιόδους, αλλά και να διευκολυνθεί η μακροπρόθεσμη αποταμίευση. Το συνολικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 1,2% στα 10,2 τρισ. ευρώ, με τον κλάδο να διατηρεί τον τίτλο το μεγαλύτερου θεσμικού επενδυτή στην Ευρώπη.

Όπως υπογραμμίζει η Γενική Διευθύντρια της InsuranceEuropeMichaelaKoller, «τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν σε φόντο ενός βελτιούμενου οικονομικού περιβάλλοντος (σ.σ. καθώς το 2017 οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη ήταν οι ταχύτεροι των τελευταίων 10 ετών) και θετικών επιδόσεων στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.  Τα επίμονα χαμηλά επιτόκια, ωστόσο, εξακολουθούν να δημιουργούν προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά στην παραγωγή μακροπρόθεσμων αποταμιευτικών προϊόντων με ικανοποιητικές αποδόσεις. Η Insurance Europe θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους χαράκτες πολιτικής σε Ευρώπη και διεθνώς καθώς και με τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν ένα ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να καινοτομούν. Μόνο έτσι μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αντιμετωπίσουν τις πολυπληθείς και μεταβαλλόμενες προκλήσεις του σημερινού, αβέβαιου κόσμου», κατέληξε η κ. Koller.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*