Αλ. Σαρρηγεωργίου: Ανάπτυξη σε 3 άξονες

Με οδηγό την αξιοπιστία, την ενισχυμένη φερεγγυότητα και ως μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος επενδυτής, η ασφαλιστική αγορά μελετά τα επόμενα βήματα ανάπτυξης της, τα οποία βασίζονται σε τρεις άξονες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένει από την Πολιτεία μεταρρυθμίσεις, θεσμικές αλλαγές και βελτιώσεις στο πλαίσιο που διέπει την συνεργασίες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

της Ελενας Ερμείδου

Ο κος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας στην 112η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ κάλεσε την αγορά, την Πολιτεία, τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε συσπείρωση, ζητώντας την μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών.

Ο κλάδος είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με επενδύσεις 14,5 δισεκ. για τις οποίες η μέση διάρκεια είναι τα 78 χρόνια, καθιστώντας το κλάδο  μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, διευκρίνισε.

Αξονες ανάπτυξης και προϋποθέσεις

Οι κύριοι άξονες της ανάπτυξης είναι οι: συντάξεις, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές.

Οι κυβερνήσεις, διεμήνυσε ο κος Σαρρηγεωργίου θα πρέπει να ξανασκεφτούν τα επόμενα τους βήματα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα και να θεσμοθετήσουν το σύστημα των τριών πυλώνων ασφάλισης που έχει εφαρμοστεί σε όλο τον προηγμένο κόσμο.

Προϋπόθεση ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης η ασφαλιστική αγορά είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ο καλύτερος σχεδιασμός πλαισίων συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η μείωση του φόρου των ασφαλίστρων 15% θα μπορούσε να οδηγήσει το κλάδου υγείας σε ανάπτυξη καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας είναι υψηλή, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους πολίτες να ασφαλίσουν την υγείας τους.

Στις φυσικές καταστροφές, διασφαλίζοντας τις περιουσίες των πολιτών μέσω ενός συστήματος καθολικής ασφάλισης κατοικιών που θα ξεκινά από το σεισμό και θα επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλους καταστροφικούς κινδύνους.

Ο κος Σαρρηγεωργίου τόνισε για άλλη μία φορά ότι “είμαστε από τους πλέον ανασφάλιστους λαούς στον ανεπτυγμένο κόσμο. Όμως η ασφάλιση είναι ένα αγαθό που κάθε ένας θέλει αλλά και πρέπει να έχει ενώ πρωτίστως, η ασφάλιση είναι για τον οικονομικά αδύναμο¨.
Αναφερόμενος στα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών αυτά υπογράμμισε  έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2012 ξεπερνώντας τα 3,7 δισεκ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αυξήσεις κεφαλαίων, συνολικό ποσό ύψους 2 δισεκ. ευρώ από τους ίδιους τους μετόχους των ασφαλιστικών  για την κάλυψη των απωλειών του PSI. Επιπλέον, συμπλήρωσε έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην εταιρική διακυβέρνηση αλλά και την αύξηση της διαφάνειας στην πορεία προσαρμογής στο πλαίσιο του Solvency II.
Η ασφαλιστική αγορά τόνισε είναι μεγάλος εργοδότης με 9.700 άμεσα απασχολούμενους και πάνω από 20.000 διαμεσολαβητές και άλλους συνεργάτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*