Ασφαλιστική αγορά: Αλλαγή θεσμικού πλαισίου και μεταρρυθμίσεις

Σχέδια για την διαμόρφωση ενός κατάλληλου  θεσμικού πλαισίου για την ασφαλιστική αγορά κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ, καλώντας την αγορά να συμπορευτεί με τις προτάσεις του και τα σχέδια των μεταρρυθμίσεων, μελετώντας την έκδοση χαμηλών ασφαλίστρων και πράττοντας ενέργειες που θα σπάσουν τις προκαταλήψεις.  Στα σχέδια του κου Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνονται και οι προτάσεις της ΕΑΕΕ.

της Ελενας Ερμείδου

Την αξιοπιστία της αγοράς επιβεβαίωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και τους στόχους της αγοράς για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Το μεγάλο πρόβλημα που εμποδίζει την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης είναι η διάλυση της μεσαίας τάξης στην οποία απευθύνεται η ιδιωτική ασφάλιση, κάτι όμως που όπως εξήγησε μπορεί να διορθωθεί, αν αλλάξει ο θεσμός της αποταμίευσης και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολιτικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καθώς διαθέτει τα προϊόντα.

Αγκάθι παραμένει κατά τον κον Μητσοτάκη το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό ο οποίος υποσχέθηκε αλλαγή του νόμου 4387 του Κατρούγκαλου. Διατηρεί αμφιβολίες αν το σύστημα είναι βιώσιμο καθώς δεν παρακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις, επίσης δεσμεύει πόρους ανατρέποντας την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση της ΝΔ ακολουθεί την αρχή της καθολικότητας, την έννοια της ανταποδοτικότητας, στοχεύει στην αλληλεγγύη των γενεών και εισηγείται ένα το μεικτό σύστημα ασφάλισης.

Υποστηρίζει την εφαρμογή των τριών πυλώνων ασφάλισης, δηλαδή την δημόσια σύνταξη, την υποχρεωτικότητα των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων που θα συσταθούν από δημόσιους ή και ιδιωτικούς πάροχους πιστοποιημένους και την προαιρετικά την κεφαλαιοποιητική ιδιωτική ασφάλιση, υπό ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον κον Μητσοτάκη θα υπάρξει ένα κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα ωστόσο ανήγγειλε ότι το κόστος αυτό θα το αναλάβει να το καλύψει το κράτος και στην πορεία το σύστημα θα δημιουργήσει αποθέματα.

Δεν είναι όμως μόνο οι συντάξεις στο επίκεντρο των αλλαγών. Μεγάλο θέμα είναι η προστασία από φυσικές καταστροφές. Στο σημείο αυτό πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε άπαντες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να εξετάσουν λύσεις συνεργασίας και τρόπους υλοποίησης, ενώ υποσχέθηκε ότι θα δοθούν φορολογικά κίνητρα. Το ίδιο και για την υγεία.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει πράξη αν δεν την υπηρετήσουν σωστά οι επαγγελματικοί κλάδοι, ζητώντας από την αγορά να σταθεί αρωγός και σύμμαχος στα σχέδια για τις μεταρρυθμίσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*