Οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων

Πιστός στη δέσμευσή του για κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Η πρότασή του για το ασφαλιστικό σύστημα βασίζεται στην αρχή της καθολικότητας, ασφάλιση σε όλους, αλλά και στη αρχή της ανταποδοτικότητας καθώς ο καθένας θα πρέπει να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του, ενώ θα εξασφαλίζεται και η αλληλεγγύη των γενεών.

Το σύστημα είναι μικτό και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές. Δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει για δέκα επιπλέον χρόνια δίχως αντίκρυσμα. Ασφάλεια για όλους αλλά και δικαιοσύνη για όλους.

 

  • Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Το σύστημα που περιγράφουμε δίνει ευελιξία σε όλους. Οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού του κουμπαρά

 

  • Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.

 

Τι είπε για τον κλάδο υγείας της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης

Αναφερόμενο στον κλάδο υγείας της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι πολίτες καταβάλλουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα πληρώνουν και σε εισφορές. Ο συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα βελτιώσουν το κόστος αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*