Νέα μέθοδος αποζημίωσης ακριβών ογκολογικών θεραπειών

Μια νέα έκθεση, που εκπονήθηκε από την Cancer Research UK δείχνει ότι η αποζημίωση των φαρμάκων κατά του καρκίνου, με βάση το πόσο καλά λειτουργούν στην πράξη, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση γρηγορότερα στις νέες, ακριβές θεραπείες.

Αυτός ο ευέλικτος τρόπος πληρωμής για φάρμακα είναι γνωστός ως πληρωμή βάσει αποτελεσμάτων (outcome-based payment – OBP) σημαίνει ότι η τιμή ενός φαρμάκου θα μπορούσε να προσαρμοστεί, με βάση το πόσο καλά λειτουργεί για τους ασθενείς. Το σύστημα υγείας θα πληρώνει μια εταιρεία λιγότερο για ένα φάρμακο που δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο αναμενόταν, αλλά περισσότερο εάν το κάνει.

Η πρόταση βασίζεται στο γεγονός ότι πολλά φάρμακα κατά του καρκίνου αυξάνονται σε πολυπλοκότητα και κόστος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το όφελος για τους ασθενείς μπορεί να είναι ασαφές και να εμφανίζονται ακόμη αποδείξεις, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει το σύστημα υγείας και τις φαρμακοβιομηχανίες να συμφωνήσουν για μια τιμή αποζημίωσης, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην πρόσβαση.

Αυτό σημαίνει ότι με το νέο τρόπο αποζημίωσης αφενός δίδεται αξία στα χρήματα του συστήματος υγείας και αφετέρου επιβραβεύονται οι εταιρείες, που τα φάρμακά τους αντιπροσωπεύουν γνήσιες καινοτομίες με πραγματικά οφέλη για των υγεία των ασθενών.

«Η πληρωμή βάσει αποτελεσμάτων είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος για γρήγορη λήψη ορισμένων φαρμάκων στους ασθενείς, όπου το NHS και ο κατασκευαστής αγωνίζονται να συμφωνήσουν για μια σταθερή τιμή», δήλωσε ο Emlyn Samuel, επικεφαλής της ανάπτυξης του Cancer Research UK.

«Αυτό συμβαίνει ήδη σε άλλες νόσους, όπως η ηπατίτιδα C και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, την NHS England, τη βιομηχανία και τους ασθενείς για να κάνουμε αυτή την προσέγγιση μια επιλογή για νέα φάρμακα για τον καρκίνο».

Οι ερευνητές συμβουλεύθηκαν εμπειρογνώμονες στην κυβέρνηση, το NHS England, τη NICE, τη φαρμακοβιομηχανία και τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο για να αναπτύξουν τη συμφωνία σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας που πρέπει να αποτελέσουν τη βάση μιας προσέγγισης OBP.

Αναδημοσίευση από το virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*