insurance europe logo

Insurance Europe: Ο φόρος BEAT των ΗΠΑ κάνει διακρίσεις έναντι ξένων αντασφαλιστών

Σε απάντηση στις πρόσφατα δημοσιευθείσες κανονιστικές ρυθμίσεις του αμερικανικού Θησαυροφυλακίου και της εσωτερικής φορολογικής υπηρεσίας για τη φοροδιαφυγή και για την καταπολέμηση της κατάχρησης (BEAT), η Insurance Europe επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις εισάγουν διακρίσεις έναντι θυγατρικών – αντασφαλιστών εκτός ΗΠΑ, διότι εφαρμόζονται στα ακαθάριστα ασφάλιστρα που καταβάλλονται σε ξένες θυγατρικών, αλλά όχι στα ασφάλιστρα που καταβάλλονται σε αντασφαλιστές θυγατρικών με έδρα τις ΗΠΑ για τον ίδιο τύπο συναλλαγής.

Ενώ η Insurance Europe αντιλαμβάνεται και υποστηρίζει τον στόχο της πολιτικής πίσω από τον BEAT (Base Erosion and Anti-abuse Tax)γεγονός είναι ότι ο BEAT εφαρμόζεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που θα μπορούσε να αποδοθεί. Συνεπώς, αποτελεί ένα τιμωρητικό μέτρο και δυσανάλογο αναφέρει η Insurance Europe.

Επιπλέον, ο BEAT έχει ως αποτέλεσμα τη διπλή φορολογία για τους αντασφαλιστές ξένων θυγατρικών και οι προτεινόμενοι κανονισμοί δεν παρέχουν καμία σχετική ελάφρυνση.

Επιπλέον, η εφαρμογή του BEAT στις ακαθάριστες και όχι καθαρές πληρωμές αντασφάλισης δεν αντικατοπτρίζει την οικονομική ουσία ενός συμβολαίου αντασφάλισης και αντιβαίνει στην πάγια πρακτική της επιβολής φόρων επί καθαρών και όχι ακαθάριστων συναλλαγών.

Oι απόψεις της Insurance Europe σχετικά με το θέμα αυτό είναι σύμφωνες με τα συμπεράσματα του σχεδίου δράσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ): δηλαδή ότι η αντασφάλιση ξένων θυγατρικών δεν μπορεί να θεωρηθεί ως φοροαποφυγή, εφόσον τηρεί ορισμένα κριτήρια, τα οποία αναλύονται λεπτομερώς στο παρόν έγγραφο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*