Η ιδιωτική ασφάλιση στο πολιτικό προσκήνιο

Στο επίκεντρο προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να τεθεί στις 26 Φεβρουαρίου στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η  ιδιωτική ασφάλιση.

Κυβέρνηση και ΝΔ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και θα κάνουν εκτενή αναφορά στις πολιτικές τους για τον κλάδο.

Στη συνέλευση το «παρών» θα δώσουν εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γιώργος Σταθάκης και ο Στέλιος Πιτσιόρλας ενώ τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως όλα δείχνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα συμφωνήσουν σε δύο σημεία, και συγκεκριμένα στον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ασφαλιστικός κλάδος στον τρίτο πυλώνα και στην ανάγκη τήρησης αυστηρών κανόνων εποπτείας, με στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων.

Επιπλέον, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ενδεχομένως να συμφωνήσουν επί των ΣΔΙΤ μεταξύ κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο των προγραμμάτων υγείας.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αναμένεται πάντως να βρεθεί μια σειρά από επιμέρους ζητήματα.

Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των Επαγγελματικών Ταμείων, χωρίς όμως τη μεταφορά σε αυτά μέρους των εισφορών των εργαζομένων που σήμερα καταβάλλονται αποδίδονται στην κοινωνική ασφάλιση.

Εν αντιθέσει η ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων, αλλά και της μερικής μεταφοράς εισφορών από τον πρώτο πυλώνα.

• Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει υπέρμαχος της θέσπισης φορολογικών κινήτρων σε όσους συνάπτουν συνταξιοδοτικά συμβόλαια. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη δεν εμφανίζεται θετικά διακείμενος σε ένα τέτοιο σενάριο.

• Τέλος εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζεται υπάρχον σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί ικανοποιητικές συντάξεις στο μέλλον. Στον αντίποδα, η ΝΔ τάσσεται υπέρ ενός συστήματος  τριών πυλώνων, υποστηρίζοντας πως θα καταργήσει -εάν κληθεί να κυβερνήσει- το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ («νόμος Κατρούγκαλου»).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*