insurance europe logo

Συνέντευξη με την Cr. Mihai, Επικεφαλής Εποπτικών Κανονισμών & Διεθνών Υποθέσεων στην Insurance Europe

Για το Solvency II και τα επόμενα βήματα με στόχο να αποκατασταθούν τα εμπόδια στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη μιλά σε συνέντευξη της στο Insuranceworld.gr η Cristina Mihai, Επικεφαλής Εποπτικών Κανονισμών & Διεθνών Υποθέσεων στην Insurance Europe. H Insurance Europe καλεί την Κομισιόν να κινηθεί άμεσα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

 

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

 

  • Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για το Solvency II. Τι να περιμένει ο κλάδος;

Το Solvency ΙΙ – το εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τoν κλάδο μας – είναι το πιο εξελιγμένο στον κόσμο. Οι ασφαλιστές της Ευρώπης εκτιμούν πραγματικά τα υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης, τη διαχείριση κινδύνων, την υποβολή εκθέσεων και την προστασία των καταναλωτών που παρέχει το πλαίσιο αυτό. Ωστόσο, όπως και με κάθε μεγάλο νομοθετικό έργο, έχει  πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

  • Ποια είναι τα θέματα αυτά;

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα των ασφαλιστών να παρέχουν μακροπρόθεσμα προϊόντα και να πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις για να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Καθώς οι ασφαλιστές είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές στην Ευρώπη, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ, είναι σαφώς σημαντικό να κατοχυρωθεί, το δικαίωμα αυτό. Ο ισχύων κανονισμός για το Solvency II σε συνδυασμό με το σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, έχει ωθήσει τους ασφαλιστές να μην προσφέρουν μακροπρόθεσμα εγγυημένα προϊόντα τα οποία συχνά υποστηρίζονται από μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

 

  • Πιο συγκεκριμένα;

Οι ασφαλιστές συνήθως πληρώνουν τις αξιώσεις και τα οφέλη των ασφαλισμένων για χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες στο μέλλον. Ωστόσο, προς το παρόν, το Solvency II δεν αναγνωρίζει τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα του ασφαλιστικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Αντιθέτως, το Solvency II υποθέτει ότι ο χρονικός ορίζοντας των περισσότερων ασφαλιστών για την πληρωμή των απαιτήσεων και την πραγματοποίηση επενδύσεων είναι βραχυπρόθεσμος. Αυτή είναι εσφαλμένη παραδοχή και σημαίνει ότι το Solvency II συχνά μετράει,  λάθος τους κινδύνους και με λάθος τρόπο, γεγονός που οδηγεί  στην υπερβολή των αποτιμήσεων των υποχρεώσεων και των κεφαλαιακών απαιτήσεων σε σχέση με τους πραγματικούς  μακροπρόθεσμους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές. Αυτό δημιουργεί άσκοπα εμπόδια στην παροχή των μακροπρόθεσμων ασφαλιστικών προϊόντων και περιορίζει την ικανότητα των ασφαλισμένων να πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ακριβώς σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να ενισχύσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

  • Υπάρχει πρόβλεψη για βελτιώσεις;

Ευτυχώς, όταν δημιουργήθηκε το Solvency ΙΙ, αναγνωρίστηκε ότι κάθε νέα ρύθμιση τόσο μεγάλη όσο και φιλόδοξη, όπως το Solvency ΙΙ μπορεί να χρειαστεί να βελτιωθεί για να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι του κανονισμού καθώς, και ένα βέλτιστο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, προβλέπονται δύο αναθεωρήσεις στον κανονισμό:  η επανεξέταση του 2018 που επικεντρώθηκε στα μέτρα εφαρμογής στις κατ ‘εξουσιοδότηση πράξεις και η επανεξέταση του 2020, η οποία αποτελεί μια πιο περιεκτική αναθεώρηση και επιτρέπει αλλαγές στην οδηγία Solvency II, η οποία διέπει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι κανόνες.

 

  • Σε τι στάδιο βρίσκονται αυτά;

Η επανεξέταση του 2018 βρίσκεται στα τελικά στάδια της και η Κομισιόν δημοσίευσε τα σχέδια τροπολογιών της τον Οκτώβριο του 2018, με τις τελικές τροποποιήσεις που πρόκειται να δημοσιευθούν άμεσα.

Το σχέδιο κειμένου περιελάμβανε έναν ευπρόσδεκτο αριθμό βελτιώσεων σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των απλουστεύσεων και των βελτιώσεων. Ωστόσο, είμαστε απογοητευμένοι από τις προτάσεις της Κομισιόν σε ορισμένους βασικούς τομείς και ζητήσαμε τις ακόλουθες τέσσερις βασικές βελτιώσεις στο σχέδιο κειμένου, οι δύο πρώτες από τις οποίες μειώνουν τα εμπόδια στις μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις:

  • Μείωση του κόστους της βαθμονόμησης του κεφαλαίου, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο για τον υπολογισμό του περιθωρίου κινδύνου.
  • Καθορισμός κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το 22% βαθμονόμησης για μακροπρόθεσμα ίδια κεφάλαια.
  • Βελτίωση της ενεργοποίησης του μηχανισμού για την προσαρμογή μεταβλητότητας
  • Διαγραφή των αυθαιρέτων ορίων που εισάγονται στον κανονισμό που διέπει τον υπολογισμό του κεφαλαίου απορρόφησης ζημιών από αναβαλλόμενους φόρους (LAC DT).

 

  • Και από εδώ και πέρα;

Η Insurance Europe συνεπώς εγκαλεί την Κομισιόν να σπεύσει ταχέως για να τροποποιήσει την πρότασή της έτσι ώστε η επανεξέταση του 2018 να έχει θετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις. Θα απαιτηθούν ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις στην αναθεώρηση του 2020, αλλά ο κλάδος υποστηρίζει τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν τώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*