Οι ασφάλειες, οι δύο όψεις του Brexit, τα απαγορευτικά

Μέτρα έναντι του Brexit λαμβάνουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ για τις επιπτώσεις από την εξόδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

της Ελενας Ερμείδου

Οι επιπτώσεις μίας εξόδου χωρίς συμφωνία θα είναι μεγάλες, μεταξύ άλλων στο τομέα ασφαλειών τονίζουν στελέχη της αγοράς στο insuranceworld.gr, ωστόσο όχι για τόσο για τα Lloyds του Λονδίνου που κάνουν μικρούς τζίρους στην Ευρώπη … συμπληρώνοντας “περίπου το 7-8% του τζίρου τους” σε σχέση με άλλες Ηπείρους. Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι η χώρα που θα έχει το μεγάλο πρόβλημα στα αντασφάλιστρα θα είναι η Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες της Ευρώπης, η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, αντιλαμβανόμενη την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς διαπραγμάτευση λίγες ημέρες πριν ανακοίνωσε μέτρα εξειδικευμένα για το τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των ασφαλειών. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την ημέρα που θα αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το άρθρο 50 και θα παραμείνουν σε ισχύ για τους επόμενους 12 μήνες.  Μετά την ολοκλήρωση των 12 μηνών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί και προβλεφθεί τι θα γίνει.

Mε νέα διάταξη η Γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που βασίζονται σε καθεστώς ελευθέρων υπηρεσιών και που καλύπτουν κινδύνους στην Γαλλία δεν δύνανται να τροποποιηθούν σε επίπεδο συλλογής πρόσθετων ασφαλίστρων.  Ως εκ τούτου κάποιες άλλες ενδιάμεσες προσαρμογές γενικώς δεν απαγορεύονται.

Ολες, οι ανανεώσεις συμπεριλαμβανομένων και αυτές που πραγματοποιούνται αυτόματα, απαγορεύονται.

H πληρωμή των απαιτήσεων δεν αποτελεί παραβίαση, διάταξη που διευκολύνει τους ασφαλιστές της Βρετανίας να αποζημιώνουν στην μετά Brexit εποχή, τουλάχιστον για τους πρώτους 12 μήνες.  Η διάταξη αυτή θα επιτρέψει στους ασφαλιστές να θέσουν, χαρτοφυλάκια των οποίων το ρίσκο δεν μεταφέρεται στην ΕΕΑ, σε διαδικασίες run – off.

Η παραβίαση των παραπάνω απαιτήσεων καθιστά άκυρη τη σύμβαση ασφάλισης. Ωστόσο, η δυνατότητα επιβολής της ακύρωσης της σύμβασης περιορίζεται στους αντισυμβαλλόμενους, ασφαλισμένους και δικαιούχους. Ο ασφαλιστής δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή των απαιτήσεων με την αιτιολογία ότι η σύμβαση είναι άκυρη λόγω παραβίασης των προαναφερθέντων απαιτήσεων.

Επιπλέον, η Εποπτική Αρχή της Γαλλίας  ACPR θα διατηρήσει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις σε βρετανικές οντότητες που έχουν συνάψει συμβάσεις βάσει του διαβατηρίου ΕΕΑ. Ως εκ τούτου η ACPR θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις διατάξεις του Γαλλικού δικαίου σε σχέση με τις συμβάσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών ή της ελευθερίας εγκατάστασης που συνήφθησαν  πριν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τέλος, οι εταιρείες που δεν είναι πλέον σε θέση να ανανεώσουν υφιστάμενες συμβάσεις ή να χορηγήσουν πρόσθετα ασφάλιστρα πρέπει να ενημερώσουν τους αντισυμβαλλόμενους τους. Με επάρκεια πρέπει να διευκρινίζεται η μορφή και το περιεχόμενο των πληροφοριών που πρέπει να κοινοποιηθούν, οι οποίες δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*