Πόρισμα – καταπέλτης: Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε σκοπίμως-εκατοντάδες αιτήματα αποζημίωσης

Σε δολιοφθορά αποδίδεται η βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τον Σεπτέμβριο του 2017 σύμφωνα με το πόρισμα του Γ Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων Πειραιά.

Βάσει του πορίσματος, την ημέρα του ναυαγίου, κοντά στη νησίδα Αταλάντη της Σαλαμίνας, κάποιοι φέρεται ότι άνοιξαν σκόπιμα είτε τις θυρίδες επιθεώρησης φορτίου ή τα στόμια των δεξαμενών. 2,5 χιλιάδες τόνοι μαζούτ διέρρευσαν στη θάλασσα.

«Το ναυάγιο (Αγία Ζώνη ΙΙ) προήλθε από δόλια πράξη του ανοίγματος των επιστομίων θαλάσσης – ερματισμού που είχε ως αποτέλεσμα την κατάκλιση με θαλασσινό νερό χώρων του πλοίου που οδήγησε στην βύθισή του» τονίζει μεταξύ άλλων το επίμαχο έγγραφο.

Επιπλέον διαπιστώνεται υπήρξε αξιοσημείωτη καθυστέρηση στην ενημέρωση των αρχών. Εκείνη τη νύχτα, το πλήρωμα ασφαλείας του Αγία Ζώνη ΙΙ δεν ενημέρωσε το λιμεναρχείο. ενώ οι Αρχές για πρώτη φορά ενημερώθηκαν στις 2.10 μετά τα μεσάνυχτα από τον πλοίαρχο φορτηγού που έπλεε κοντά στο «Αγία Ζώνη ΙΙ» και άμεσα ενεργοποίησαν τα ρυμουλκά ασφαλείας και τα σκάφη του Λιμενικού.

Την ίδια ώρα, ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί, Δήμοι, αλλά και φυσικά πρόσωπα, διεκδικούν μεγάλες αποζημιώσεις για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ η ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου που έχει την αστική ευθύνη απορρύπανσης έχει ήδη υποβάλει ενώπιον του Πρωτοδικείου δήλωση περιορισμού ευθύνης για το ποσό των 5.409.925 ευρώ.

Εξάλλου στον Διεθνή Οργανισμό Κεφαλαίων αποζημίωσης (IOPC FUNDS) έχουν υποβληθεί 233 αιτήματα αποζημίωσης ύψους 135 εκ. ευρώ.

Το εκτιμώμενο οικονομικό κόστος του Δημοσίου για την αντιμετώπιση της ρύπανσης ανέρχεται περίπου στα 4.6 εκατομμύρια ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*