ΠΟΕΔΗΝ: Οικονομικός και ασφαλιστικός οδηγός για τις συντάξεις

Οικονομικός και ασφαλιστικός οδηγός για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για τα ζητήματα συνταξιοδότησης και την αποφυγή συνεχών -και με υψηλό κόστος- επισκέψεών τους σε συνταξιοδοτικά γραφεία.

Ο οδηγός που παρουσιάστηκε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), περιλαμβάνει αναλυτικούς πίνακες με τις κύριες συντάξεις, όπως διαμορφώνονται με την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 από 1/1/2019 για 15 έως 40 έτη υπηρεσίας, την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ και τις μεταβολές τους σε σύγκριση με τα έτη 2010 και 2014.

“Θέλουμε να είμαστε αγωνιστικοί και χρήσιμοι στους εργαζόμενους και προσπαθούμε με αυτόν τον οδηγό να προσεγγίσουμε με ακρίβεια τα ποσά των χορηγούμενων συντάξεων, κύριων και επικουρικών και των εφάπαξ, μεικτά και καθαρά για δύο λόγους: ο πρώτος είναι να αναδείξουμε το πετσόκομμα των συντάξεων και ο δεύτερος να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους να πάρουν τη σωστή απόφαση για τον χρόνο που τους συμφέρει να συνταξιοδοτηθούν” δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι υπάρχουν και “κρυφές μειώσεις”, οι οποίες θα επέλθουν το επόμενο χρονικό διάστημα και ανέφερε ως παράδειγμα την κατάργηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 1/1/2021 στις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά, η οποία θα επιφέρει μείωση 50-100 ευρώ.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόβλημα των καθυστερήσεων έως και τριών ετών στην έκδοση των συντάξεων λόγω έλειψης προσωπικού στον ΕΦΚΑ, ο οποίος τώρα εξετάζει τα αιτήματα συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί προ διετίας και σημείωσε ότι η εθνική σύνταξη το προσεχές διάστημα θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και δεν θα χορηγείται σε όλους τους συνταξιούχους όπως σήμερα.

Αναφερόμενος στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των υγειονομικών, τόνισε ότι υπέστη μειώσεις πάνω από 40% και ότι θα πρέπει ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ να διεκδικήσουν αυξήσεις. “Δεν μπορεί οι συντάξεις να επανέλθουν στο ύψος που διαμορφώνονταν πριν από τα μνημόνια με τέτοιους μισθούς. Οι συντάξεις δεν μπορεί να είναι στο 140%-150% του εν ενεργεία μισθού” παρατήρησε.

Η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε να εκδοθεί ο Οδηγός ώστε με κατανοητό τρόπο βοηθά τους εργαζόμενους, όταν πλησιάζουν στα όρια συνταξιοδότησης να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και ποιο είναι το ύψος των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, ανέφερε ο οργανωτικός γραμματέας της, Πέτρος Κετικίδης.

Ο οδηγός θα σταλεί από αύριο σε όλα τα νοσοκομεία και σε όλα τα μέλη μας δωρεάν, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστος Παπαναστάσης, σημειώνοντας ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου οι κύριες συντάξεις έχουν περικοπεί από 20% έως 35%, το εφάπαξ κατά μέσο όρο γύρω στο 13%, η επικουρική σύνταξη γύρω στο 20% και το μετοχικό κατά 50%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*