Interamerican, κτίριο, επιγραφή

ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC και INTERAMERICAN ενημερώνουν για τη πρόληψη και αντιμετώπιση γυναικολογικών καρκίνων

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου χθες 4 Φεβρουαρίου και λίγες ημέρες νωρίτερα -στις 22 Ιανουαρίου- η  INTERAMERICAN και η ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC οργάνωσαν μία ακόμη εκδήλωση ενημέρωσης εργαζομένων και συνεργατών, στη σειρά των επικοινωνιακών πρωτοβουλιών για την πρόληψη, με θέμα τον γυναικολογικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού και ομιλητές επιστημονικούς συνεργάτες και ιατρούς της κλινικής. Τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση κατά την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της INTERAMERICAN, συντόνισε ο Αντώνης Γερονικολάου, Γενικός Διευθυντής της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ MEDICLΙNIC.

Για τον γυναικολογικό καρκίνο: ενδομήτριο, τραχήλου μήτρας, κόλπου και αιδοίου, μίλησε ο Μάριος Μαρκόπουλος, μαιευτήρας –  γυναικολόγος –  ενδοσκοπικός χειρουργός, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης της κλινικής. Όπως επεσήμανε, «οι γυναικολογικοί καρκίνοι περιλαμβάνουν διάφορες μορφές με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και διαφορετική πρόγνωση. Η λεπτομερής ενημέρωση για τα ειδικά γνωρίσματα (παράγοντες κινδύνου, σημεία και συμπτώματα) κάθε μορφής καρκίνου και η συμμετοχή των γυναικών στις προτεινόμενες μεθόδους πρόληψης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις της αποτελεσματικής πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των καρκίνων του γυναικείου γεννητικού συστήματος».

Στη συνέχεια η Αικατερίνη Μανίκα, γενική χειρουργός και χειρουργός μαστού, εξειδικευμένη στη χειρουργική ογκολογία και ογκοπλαστική χειρουργική μαστού, διευθύντρια του Κέντρου Μαστού της κλινικής, μίλησε για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και της εξατομικευμένης θεραπείας. Για τον καρκίνο του μαστού, κλειδί επιτυχίας τόσο στη διάγνωση όσο και τη θεραπεία είναι η εφαρμογή των κατευθυντηρίων οδηγιών που παρέχονται ανάλογα με την ηλικία και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό κάθε γυναίκας, με γνώμονα την πρόληψη».

Ακολούθησε η ομιλία της Μαίρης Μακροδήμου, συνεργάτιδος της κλινικής, εξειδικευμένης στην πλαστική και επανορθωτική χειρουργική, με θέμα την ογκοπλαστική χειρουργική αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή. Η ομιλήτρια παρατήρησε πως «ο καρκίνος του μαστού οδηγεί το 80% των ασθενών να υποβληθούν σε ογκοπλαστική επέμβαση, σταδίου και τύπου του καρκίνου, ενώ το 20% των ασθενών θα χρειαστούν αποκατάσταση του μαστού. Το 2016 σε μελέτη μετανάλυσης η αποκατάσταση αναδείχτηκε στατιστικά σημαντική για την αποδοχή του προβλήματος και τη βελτίωση της εικόνας και ψυχικής υγείας των ασθενών, ενώ συνέβαλε και στην αίσθηση υπέρβασης της νόσου».

Τέλος, η Μαρία Αβούρη, ακτινοδιαγνώστρια, διευθύντρια Ακτινολογικού Τμήματος της κλινικής, μίλησε για την ολοκληρωμένη απεικονιστική διερεύνηση και αποτελεσματική διάγνωση των παθήσεων του μαστού, αναπτύσσοντας τα θέματα των διαγνωστικών μεθόδων αλλοιώσεων μαστού, με σύντομη περιγραφή και εστίαση στις πλέον διαδεδομένες μεθόδους -screening μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού- οι οποίες εφαρμόζονται ευρέως στον κατοχυρωμένο από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας προληπτικό έλεγχο για τις παθήσεις του μαστού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*