ΕΦΚΑ: Ποιες συντάξεις θα επιστραφούν

Ανατροπή στα δεδομένα για τα αναδρομικά στις συντάξεις φέρνουν οι περικοπές των νόµων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγµατικές τον Ιούνιο του 2015 από το ΣτΕ.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε δικαιώσει τότε τους προσφυγόντες, κηρύσσοντας αντισυνταγµατικές τις περικοπές του 2012. Για λόγους όµως δηµοσίου συµφέροντος έκρινε πως η απόφασή του θα είχε αναδροµική ισχύ µόνο για όσους είχαν ήδη προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη, µέχρι τη δηµοσίευση της επίµαχης απόφασής του (Ιούνιος 2015).

Άλλο σημείο εξαιρετικά σημαντικό για τις συντάξεις είναι ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των συνταξιούχων, όπου ειδικά για το ζήτηµα των δηµοσίων υπαλλήλων υπήρχε επιχείρηµα περί διετούς παραγραφής.

Επίσης ο ΕΦΚΑ στο υπόµνηµά του υποστηρίζει, όπως αναφέρει η απόφαση, ότι «οι ένδικες αξιώσεις των εναγόντων οι οποίες ανάγονται στο χρονικό διάστηµα προ του Ιουλίου του 2016 έχουν, σε κάθε περίπτωση, υποπέσει στην, εφαρµοστέα εν προκειµένω, διετή από τη γένεσή τους παραγραφή του άρθρου 90 παρ. 3 του Κώδικα ∆ηµοσίου Λογιστικού (ν. 2362/1995)».

Να σημειωθεί πως ο ΕΦΚΑ έχει αποστείλει ερώτηµα στο υπουργείο αναφορικά µε την εφαρµογή των 2287-2288/2015 αποφάσεων της Ολοµέλειας του Συµβουλίου της Επικρατείας, αλλά ισχυρίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι δικαστικές αυτές αποφάσεις έχουν ισχύ µεταξύ των προσώπων που ήταν διάδικοι στις συγκεκριµένες δίκες και ότι οι σχετικές κρατήσεις διενεργούνται στις συντάξεις βάσει διατάξεων νόµων που εξακολουθούν να ισχύουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*