Aσφαλιστική διαμεσολάβηση: Ενοποίηση υποχρεώσεων για όλα τα κανάλια διανομής

Μια μεγάλη ελπίδα, η οποία έχει καλλιεργηθεί σε όλη την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, στηρίζεται στην πρόβλεψη της νέας Οδηγίας ότι για όλα τα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων θα ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις, είτε το προϊόν διανέμεται από ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, είτε από την ίδια την ασφαλιστική εταιρεία, είτε από ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω του Διαδικτύου.
Αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ρητά ότι: «Στην έννοια της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων περιλαμβάνεται και η παροχή μέσω ιστότοπου ή άλλου κάποιου άλλου μέσου πληροφοριών σχετικά με μία ή περισσότερες ασφαλιστικές συμβάσεις, βάσει κριτηρίων που επιλέγονται από τον πελάτη, καθώς και η παροχή καταλόγου κατάταξης ασφαλιστικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης των τιμών και των προϊόντων ή και των προσφερομένων εκπτώσεων από την ασφαλιστική επιχείρηση επί του ασφαλίστρου, εφόσον μέσω του ιστότοπου ο πελάτης είναι σε θέση να συνάψει άμεσα ή έμμεσα μια ασφαλιστική σύμβαση».
Επίσης, ότι: «Στους ασφαλιστικούς πράκτορες εντάσσονται τα πιστωτικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις επενδύσεων και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, όταν ασκούν τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων».
 Από τον συνδυασμό όλων των προαναφερομένων αλλά και άλλων σημείων της νέας Οδηγίας προκύπτει ότι εναρμονίζονται όλα τα κανάλια διανομής στους ίδιους κανόνες και στις ίδιες υποχρεώσεις. Οι προκλητικές διαφημιζόμενες παροχές από κάποιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις σχετικά με εκπτώσεις και λοιπές παροχές και ευεργετήματα όταν προωθούσαν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές αναμένεται να εκλείψουν. Το ίδιο και όταν ασφαλιστικές εταιρείες διαφήμιζαν τη δυνατότητα των online πωλήσεων με διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικές τιμές και εκπτώσεις.
Με απλά λόγια, ίσοι κανόνες για όλους και προστασία από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εκ μέρους τραπεζών και direct πωλήσεων ασφαλιστικών εταιρειών.
Αναδημοσίευση από τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*