IHS Markit: Πρόταση – σοκ για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό

Μελέτη που συντάχθηκε από ομάδα οικονομολόγων της IHS Markit, επικεφαλής της οποίας ήταν η Elisabeth Waelbroeck-Rocha, υπεύθυνη του τομέα Διεθνών Οικονομικών, εισηγείται μία σειρά μέτρων για την διάσωση του ασφαλιστικού.

Μεταξύ άλλων προτείνεται η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και διακοπή πληρωμής συντάξεων σε άτομα μικρότερης ηλικίας.

 Με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας προτείνονται τέσσερα εναλλακτικά μέτρα εκ των οποίων το ένα αφορά στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων η IHS Markit εισηγείται κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, διακοπή της καταβολής συντάξεων σε άτομα μικρότερης ηλικίας, με μία επιλογή για προστασία των υφιστάμενων δικαιούχων και θέτει ως οροφή στις συντάξεις τα 700 ευρώ τον μήνα. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι απώλειες ύψους 21,6 δισ. ευρώ εσόδων που έχει το κράτος ως αποτέλεσμα της κατάργησης των ασφαλιστικών εισφορών (δηλαδή για τις συντάξεις και για την υγεία) δεν αντισταθμίζονται πλήρως από τις ετήσιες εξοικονομήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ, αλλά υπάρχει προσδοκία ότι η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα θα υποκινήσει υψηλότερη ανάπτυξη και θα έχει θετικό αποτέλεσμα διάχυσης στα κυβερνητικά έσοδα.

Η διατήρηση των εισφορών υπέρ υγείας που ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ περίπου τον χρόνο, θα οδηγήσει σε μειωμένη έως μηδενική επίπτωση στον Προϋπολογισμό αναφέρουν οι αναλυτές.

Παράλληλα τονίζουν πως η προστασία των συνταξιούχων γήρατος κάτω των 67 ετών, με την εκχώρηση συντάξεων ύψους 700 ευρώ τον μήνα, θα κοστίσει 5,9 δισ. ευρώ περίπου τον χρόνο (το 3,3% του ΑΕΠ). Η επίδραση όμως αυτής της προστασίας, θα διαρκέσει μερικά μόνο χρόνια, ανάλογα με την ηλικιακή σύνθεση των συνταξιούχων σήμερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*