«Τοξικό» τέλος για την απόπειρα της Covea να εξαγοράσει τη SCOR

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Άδοξο τέλος είχε η προσπάθεια δημιουργίας ενός γαλλικού «εθνικού πρωταθλητή» στον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο, μέσω της προσπάθειας της ασφαλιστικής Covea να εξαγοράσει πλήρως την αντασφαλιστική SCOR, στην οποία κατείχε μερίδιο 8,2%.

Η Covea δήλωσε ότι η εξαγορά της SCOR δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στις «στρατηγικές της επιλογές», καθώς η τελευταία αρνήθηκε να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση ενός συναινετικού deal. H Covea μέχρι πρότινος διατηρούσε ζωντανό το ενδιαφέρον της για τη SCOR παρότι το ΔΣ της αντασφαλιστικής είχε πέρυσι απορρίψει πρόταση εχθρικής εξαγοράς ύψους 8,3 δις. ευρώ.

Η εξαγορά της SCOR θα βοηθούσε την Covea να διπλασιάσει τα έσοδα από ασφάλιστρα και να διευρύνει το πεδίο δραστηριοτήτων της πέρα από τις ασφάλειες ζωής και υγείας και τις ασφαλίσεις ΙΧ. Σημειώνεται ότι ο αντασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται σε φάση συγκέντρωσης, με σειρά μεγάλων deals το τελευταίο διάστημα (AXA-XL, ΑΙG-Validus κ.α.)

Η SCOR δήλωσε «έκπληκτη και αιφνιδιασμένη» από την κίνηση της Covea να αποσύρει επισήμως το ενδιαφέρον της μεσούσης της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, με αποτέλεσμα η μετοχή της SCOR να κλείσει με απώλειες 11%. 

H Covea έκανε λόγο για «συνεχείς επιθέσεις και εχθρικές τακτικές» από την πλευρά της SCOR από τότε που κατέθεσε την προσφορά εξαγοράς στις 24 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι η άρνηση της SCOR να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Covea ήταν ο λόγος που απέσυρε το ενδιαφέρον της.  H SCOR από την πλευρά της αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε «εχθρικές πρακτικές». Ωστόσο, -όπως προαναφέρθηκε- λίγο μετά την ανακοίνωση της Covea,  η SCOR ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατάθεση αγωγής σε βάρος της Covea, του διευθύνοντος συμβούλου της Thierry Derez, καθώς και των Rothschild και Barclays, των δυο επενδυτικών τραπεζών που συνέδραμαν την Covea στην κατάθεση της πρότασης εξαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Derez ήταν μέλος του ΔΣ της SCOR (εκπροσωπώντας την Covea ως μέτοχο) αλλά εξωθήθηκε σε παραίτηση τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από «πολλαπλές υπομνήσεις» από τη SCOR για σύγκρουση συμφερόντων. Η Covea ανακοίνωσε ότι «διαψεύδει μετ’ επιτάσεως» όλους τους ισχυρισμούς της SCOR. Η συνέχεια στα δικαστήρια…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*