ΕΕΑ: Απαισιόδοξες οι ελληνικές επιχειρήσεις

Την απαισιοδοξία της για το κλίμα που διαμορφώνεται εκφράζει η επιχειρηματική κοινότητα, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα της Grant Thornton που παρουσιάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με την έρευνα:  
Βαραίνει το κλίμα στην επιχειρηματική κοινότητα, καθώς παρά τη ρητορική περί επιστροφής στην κανονικότητα και εξόδου από την κρίση, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, της υψηλής φορολογίας, του υπερβολικού μη μισθολογικού κόστους και της έλλειψης χρηματοδότησης.
Το κλίμα αυτό αποτυπώνει η νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αισιοδοξίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά, παραμένει αρνητικό. Μάλιστα, η Ελλάδα με ποσοστό -28% στο δεύτερο τρίμηνο κατατάσσεται ως ο απόλυτος ουραγός στην αισιοδοξία των επιχειρηματιών παγκοσμίως.
Αναλυτικότερα το ποσοστό αισιοδοξίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 διολίσθησε δραματικά, παρά το γεγονός ότι στο προηγούμενο τρίμηνο του έτους η αισιοδοξία φαίνονταν να ανακάμπτει. Ως σημαντικότερους παράγοντες της απαισιοδοξίας τους, οι Έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα (84%), τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία (66%) και την έλλειψη χρηματοδότησης (40%).
Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να λάβουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, περιλαμβάνουν τη βελτίωση των πωλήσεων (72%), την ενίσχυση της παραγωγικότητας (56%), την αύξηση των επενδύσεων στο marketing (38%) και την ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (28%). Επιπλέον μια σημαντική μερίδα επιχειρηματιών σκέφτεται να επεκτείνει την δραστηριότητά του τόσο στο εξωτερικό (26%), όσο και στο εσωτερικό (24%). Τελευταίες στα μελλοντικά σχέδια των Ελλήνων επιχειρηματιών βρίσκονται οι προσλήψεις νέων ταλέντων (22%) και η πρόσβαση σε νέες μορφές χρηματοδότησης (16%).
Στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία, πίσω από την Τουρκία, την Αργεντινή, την Ιταλία, την Ιρλανδία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα του Brexit. Στον αντίποδα, η αισιοδοξία των Ισπανών επιχειρηματιών κατατάσσεται δωδέκατη ανάμεσα σε 35 χώρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*