Πόσο θα κόστιζε στις ασφαλιστικές μια παγκοσμίου κλίμακας κυβερνοεπίθεση;

Μία συντονισμένη παγκόσμια κυβερνοεπίθεση μέσω κακόβουλου ηλεκτρονικού μηνύματος σε εταιρείες θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές ζημιές από 85 δισ. και 193 δισ. δολάρια, ένα υποθετικό σενάριο που αναπτύχθηκε ως «stress test» διαχείρισης κινδύνου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ασφαλιστικές απαιτήσεις έπειτα από μια τέτοια επίθεση θα αφορούν σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων και το κόστος απόκρισης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν από κοινού οι ασφαλιστικές εταιρείες Lloyd’s του Λονδίνου και Aon PLC.

Οι συνολικές αποζημιώσεις που θα καταβάλλει ο ασφαλιστικός τομέας σε αυτό το σενάριο εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 10 και 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια επίθεση θα μπορούσε να επηρεάσει αρκετούς τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να αφορούν στον τομέα λιανικής, της υγειονομικής περίθαλψης, της βιομηχανίας και των τραπεζών αναφέρει η έκθεση.

Οι τοπικές οικονομίες, οι οποίες βασίζονται περισσότερο στις υπηρεσίες, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, είναι περισσότερο ευάλωτες σε υψηλότερες άμεσες απώλειες, τονίζει η ίδια έκθεση.

Οι κυβερνήσεις προειδοποιούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από τέτοιες επιθέσεις, που διεξάγουν είτε ξένες κυβερνήσεις είτε εγκληματίες με οικονομικά κίνητρα.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διερευνούσε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατάχρησης του «Domain Name System» που έπληξε κυβερνήσεις και εμπορικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Ο ασφαλιστικός κλάδος ενώπιος ενωπίω με την πρόκληση του cyber κινδύνου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*