Αυτά είναι τα νέα σύνορα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο: Το σπίτι σας!

Τα έσοδα στην smart home αγορά αναμένεται να φθάσουν τα 27,24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία αναλύσεων Statista. Επιπλέον, η Statista σχεδιάζει η smart home αγορά να παρουσιάσει ένα σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 13,2% μεταξύ 2019 και 2023, φθάνοντας τα 44,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023.

Ενώ οι συνδεδεμένες συσκευές με το Διαδίκτυο φέρνουν όλα τα οφέλη του και την αποτελεσματικότητα στο σπίτι, εκθέτουν τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε νέους κινδύνους, όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και οι εκβιασμοί. Οι συνδεδεμένες συσκευές αυξάνουν τα όρια των επιθέσεων, όπου οι χάκερς ψάχνουν να βρουν αδυναμίες. Οι κοινές συσκευές, όπως τα ασύρματα routers, οι έξυπνες τηλεοράσεις και τα συστήματα ασφάλειας με κάμερες, είναι όλα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και μπορούν εύκολα να διακυβευθούν από τους χάκερς.

Ομοίως, εάν ένας προσωπικός υπολογιστής είναι συνδεδεμένος σε ένα δίκτυο το οποίο έχει παραβιαστεί, ένας χάκερ θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτόν τον υπολογιστή και να αποκτά πληροφορίες σχετικά με το χρήστη της συσκευής. Χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να προσθέσει κακόβουλα προγράμματα στον υπολογιστή, ο εγκληματίας θα μπορεί να βλέπει άλλες συσκευές στο δίκτυο και μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες λογαριασμού, πληροφορίες πιστωτικών καρτών, διαπιστευτήρια για τραπεζικές πληροφορίες κ.ο.κ.

Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών βομβαρδίζονται με νέες διαδικτυακές και τεχνολογικές απειλές, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να ενισχύσουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια κατοικίας ώστε να συμπεριλάβουν μια ισχυρή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Αυτές οι λύσεις καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα κινδύνων, όπως: οικονομική απάτη, εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, εκφοβισμοί στον κυβερνοχώρο, αποκατάσταση στοιχείων και αποκατάσταση συστήματος.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί μια επέκταση της φυσικής κλοπής στο σπίτι. Δεν πρόκειται μόνο για φυσικά αγαθά που κλέβονται ή είναι κατεστραμμένα. Πλέον μιλάμε για ψηφιακά αγαθά που κλέβονται ή καταστρέφονται και οι ιδιοκτήτες κατοικιών χρειάζονται κάλυψη γι “αυτό. Αυτά είναι τα νέα σύνορα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Το έγκλημα είναι ανώνυμο, ευρείας κλίμακας και όχι πάντα υψηλής αξίας. Οι εγκληματίες ξέρουν ότι πρόκειται να ξεφύγουν από αυτό επειδή επιτίθενται από μια τέτοια απόσταση που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν.

Ενώ μέχρι τώρα στόχος των κυβερνοεπιθέσεων ήταν οι πληροφορίες της πιστωτικής κάρτας ή των προσωπικών πληροφοριών υγείας, τώρα υπάρχουν αυτοματοποιημένα bots και φάροι διανομής λογισμικού που αναζητούν τρωτά σημεία και στέλνουν κακόβουλα προγράμματα σχεδόν τυχαία. Δεν είστε στόχος εκτός αν το bot σάς κάνει στόχο. Έτσι, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εάν έχει έναν αδύναμο κρίκο. Και φυσικά η κατάσταση επιβαρύνεται ανάλογα με ποιους ιστότοπους επισκέπτεστε ή σε ποια ασύρματα δίκτυα που συνδέεστε. Είναι τρομακτικό γιατί είναι πολύ δύσκολο να προστατευθεί κανείς από μια τέτοια τυχαία εγκληματική δραστηριότητα.

Mε πληροφορίες από το insuranceforum.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*