Νέες, διευρυμένες υπηρεσίες από τον Η.ΔΙ.ΚΑ. για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, σε ημερίδα.

Οι νέες υπηρεσίες θα απευθύνονται σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας με την θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισμένων μέσω ΑΜΚΑ.

«Η κοινωνική ασφάλιση έχει ήδη μπει σε νέα εποχή. Παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύουμε περαιτέρω τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο οι αλλαγές θα αφορούν μεταξύ άλλων στην:

-Άμεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας με την θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισμένων μέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποιημένης υπογραφής τους.
-Απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1-1-2017.

-Πλήρη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ) που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας.
-Αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών Ασφαλιστικό Ιστορικό, Ασφαλιστική Ικανότητα, ΑΜΚΑ που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ.

«Η κοινωνική ασφάλιση επιτέλους κάνει πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μπαίνει στην εποχή των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών με επίκεντρο τον πολίτη και της ανάγκες του» ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*