Προνοιακά επιδόματα: Πότε ξεκινούν οι νέες αιτήσεις

Από την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου αρχίζει η διαδικασία υποβολής νέων αιτήσεων για τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

Η υποβολή θα γίνεται στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων όλης της χώρας και στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Παράλληλα θα κατατίθενται και οι αιτήσεις παράτασης για τη χορήγηση των επιδομάτων.

Η ηλεκτρονική αίτηση στην σχετική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η ΗΔΙΚΑ θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη Δευτέρα για:

  • αιτήσεις που υποβάλλονται για πρώτη φορά και αφορούν σε αρχική χορήγηση προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, σε περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει σε λειτουργία πιλοτική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Αχαία συνεχίζεται κανονικά το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε Άτομα με Αναπηρία και όλες οι νέες αιτήσεις υποβάλλονται αδιάλειπτα από το 2018.
  • αιτήσεις που αφορούν σε παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών για όσους έχουν γνωμάτευση ορισμένου χρόνου από υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ η οποία έχει λήξει ή λήγει εντός του επόμενου τριμήνου (έχουν ενημερωθεί για τη λήξη της από τους Δήμους).
  • αιτήσεις που αφορούν σε δικαιούχους οι οποίοι έχουν γνωμάτευση σε ισχύ από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση είτε για αρχική χορήγηση είτε για παράταση.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων όλης της Ελλάδας όπως επίσης και από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του Οργανισμού.

Επισημαίνεται πως δεν τίθεται θέμα απώλειας δικαιωμάτων, ούτε για τις νέες αιτήσεις ούτε και για τις παρατάσεις. Σε περίπτωση λήξης γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, ο δικαιούχος έχει χρονικό περιθώριο 6 μηνών μετά την λήξη για να υποβάλλει αίτηση επανάκρισης ώστε η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της λήξης της γνωμάτευσης. Επίσης για όλες τις νέες αιτήσεις, η καταβολή του επιδόματος ξεκινάει από την 1η του επόμενου μήνα της αίτησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*