Τι απαντά η Euroins στην ΤτΕ μετά το βέτο εξαγοράς της Credit Agricole Life

Tην έκπληξη και την απογοήτευσή της εκφράζει η EUROINS, μέσω ανακοίνωσής της, μετά την απόρριψη από την ΤτΕ της απόκτησης ειδικής συμμετοχής ποσοστού 100% των μετοχών της Γαλλικής “CREDIT AGRICOLE ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΩΗΣ” από την εταιρεία “EUROINS INSURANCE GROUP AD (EIG), τον ηγετικό, ανεξάρτητο Ασφαλιστικό Όμιλο της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Eurohold Βουλγαρίας.

Η EIG αξιολογεί ότι τα επιχειρήματα της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος δεν επεξηγούνται με τον δέοντα επαγγελματισμό, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η Ελληνική ρυθμιστική αρχή δεν συνυπολόγισε τα κριτήρια αξιολόγησης της EIG εις βάθος, με αντικειμενικότητα και ακεραιότητα όπως ορίζεται στο Solvency II.

Επιπροσθέτως, η EIG θεωρεί ότι τα επιχειρήματα του ρυθμιστή έχουν μεροληπτική χρεοιά, αναφορικά με αγορές εκτός Ε.Ε., όπως αυτή που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει παράλληλα την πρόθεσή της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα μέσω του Υποκαταστήματος που ανοίγει και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του στρατηγικού της σχεδιασμού στην πορεία για τον μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Όμιλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η EIG θα αναλύσει προσεκτικά την απόφαση της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής και θα αποφασίσει περαιτέρω για τα επόμενα κατάλληλα βήματα.

Διαβάστε εδώ το statement της Euroins Insurance Group

Η απόφαση της ΤτΕ

Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να μην εγκρίνει -για τρίτη φορά- το αίτημα της Euroins Insurance Group να αποκτήσει το 100% της ασφαλιστικής Credit Agricole Life προφανώς εμπεριέχει ένα  «ηχηρό» μήνυμα για τον υποψήφιο αγοραστή.

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) συνεδρίασε για το θέμα την περασμένη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

Το σκεπτικό της απόφασης,  έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.  Ο επόπτης σημειώνει ότι η Euroins Insurance Group  έχει «φουσκώσει» την κεφαλαιακή της επάρκεια με ενδοομιλικές συναλλαγές, διαθέτει υψηλό δανεισμό και μη επαρκή τεχνογνωσία για να αποκτήσει ασφαλιστική εταιρεία Ζωής.

Η απόφαση της ΕΠΑΘ θεωρεί ότι το επιχειρηματικό υπόδειγμα και η στρατηγική ανάπτυξης τηςEuroins Insurance Group, του ομίλου στον οποίο ανήκει αλλά και των μετόχων του, στηρίζεται, σε σημαντικό βαθμό, στον εξωτερικό δανεισμό και σε ενδοομιλικές συναλλαγές. Η Euroins, αντί να στραφεί στη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων και στην άμεση αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τα τελευταία χρόνια, η ρουμανική ασφαλιστική θυγατρική Ζημιών (Euroins Romania Asigurate), που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυσή της, αποφάσισε να εισέλθει σε νέες «ανώριμες» ασφαλιστικά αγορές, οι οποίες δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά πρότυπα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*