ΣΕΜΑ: Εδωσε σάρκα και οστά στον θεσμό ιδ. ασφάλισης

της Ελενας Ερμείδου

Ανανεωμένος και ισχυρός, υπό την Προεδρεία του κου Γιάννη Ξηρογιαννόπουλου, ο ΣΕΜΑ φέτος κλείνει τα 30 χρόνια ζωής του. Με κοινό όραμα, συλλογικότητα και  αποφασιστικότητα περνά στην επομένη ημέρα, στοχεύοντας σε μια ασφαλιστική αγορά πιο ισχυρή. Ο ΣΕΜΑ στην πολυετή πορεία του κέρδισε και το τελευταίο στοίχημα πριν κλείσει τα 30 του χρόνια του: επιβίωσε μιας πρωτόγνωρης οικονομικής ύφεσης που διήρκησε 8 χρόνια, στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της οικονομίας, συνέβαλλε στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, στάθηκε δίπλα στην κοινωνία, διατηρώντας σταθερά τη θέση του ανάμεσα στους ισχυρούς της αγοράς.

Το οδοιπορικό

Αρχικά κατά την δεκαετία 1970 – 1980 στην αγορά υπήρχαν οι ασφαλιστές οι οποίοι πωλούσαν επί το πλείστον συμβόλαια αυτοκινήτων. Τα δίκτυα πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και επενδυτικών υπήρχαν, ήταν λιγότερα, όμως.  Είχαν και οι τράπεζες τις θυγατρικές ασφαλιστικές τους, όπου ασφάλιζαν δια επιβολής τις επιχειρήσεις που ελάμβαναν χορηγίες υπό την μορφή δανείων.

Στο διάστημα αυτό δημιουργήθηκε η ανάγκη κάλυψης των πραγματικών αναγκών των πελατών με δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικών καλύψεων όχι από κατευθυνόμενο πωλητή αλλά από έναν σύμβουλο που θα μπορούσε με αντικειμενικά κριτήρια να συμβουλέψει και πωλήσει στον πελάτη του, το προϊόν που πραγματικά θα του κάλυπτε τις ανάγκες του.

Ετσι, οι νέες απαιτήσεις επέβαλλαν σιγά – σιγά και χρόνο με το χρόνο άνοιξαν το δρόμο για την συγκρότηση ενός οργάνου που να παρακολουθεί και να ενημερώνει για το νέο επάγγελμα –το επάγγελμα του μεσίτη ασφαλίσεων.

Ο ΣΕΜΑ ιδρύθηκε το 1988. Στόχος του είναι η θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Μεσίτη Ασφαλίσεων, σύμφωνα με τον αρχικό νόμο 1569/85 ο οποίος αργότερα τροποποιήθηκε με τους νόμους 1867/89, 2170/93, 2496/97.

Με την ίδρυση του Συνδέσμου, συστήνεται το πρώτο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από τα κάτωθι ιδρυτικά μέλη: Ιωάννης Μακρυμίχαλος (Πρόεδρος), Γεώργιος Κούμπας (Αντιπρόεδρος), Θεοφάνης Παπανικήτας (Γενικός Γραμματέας), Αναστάσιος Χατζόπουλος (Ταμίας), Ιωάννης Καβαλάρης, Γεώργιος Καραβίας, Παναγιώτης Λυσσαίος, Αγγελική Νταλιάννη, Σίμος Ξυρογιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Βασίλης Χαρδαλιάς.

Από την ημέρα που ιδρύθηκε  το 1988 και μετά την σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ο Σύνδεσμος συμμετέχει σε ασφαλιστικές εκδηλώσεις, παράλληλα οργανώνει και ημερίδες, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση σύγχρονων κανόνων στην αγορά.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1992, γίνεται μέλος της Bureau International des Producteurs d’ Assurances & de Reassurances (BIPAR), ενώ πραγματοποιείται το 1ο διεθνές συνέδριο υπό την αιγίδα του, με θέμα «Ο Μεσίτης; Ασφαλίσεων στην ενιαία Ευρωπαϊκή Κοινότητα, προκλήσεις και προοπτικές».Στην δεκαετία του 2000, το 2001 βγαίνει στην κυκλοφορία το “Broker’s Time”, ένα κλαδικό περιοδικό εργαλείο που σκοπό έχει την ενημέρωση της αγοράς.

Τα μέλη του ΣΕΜΑ αρχικά λειτουργούσαν ως πράκτορες, αλλά με μετάβαση υπό την νέα νομοθεσία το 1993 και μετά, ως Μεσίτες Ασφαλίσεων. Συγχρόνως, βελτιώθηκαν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες, στα κόστη και στην εξυπηρέτηση των ζημιών και τις αποζημιώσεις, μεταμορφώνοντας και βελτιώνοντας και τις λειτουργίες των ασφαλιστικών εταιρειών όπου μέχρι τότε λειτουργούσαν με γνώμονα την παραγωγή.

Σημαντικό στην πορεία του, η έγκριση του νέου καταστατικού, το 2003,  προσαρμοσμένο τόσο στην επικείμενη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ισχύει από το 2005 αλλά και στις σύγχρονες ανάγκες και επιλογές του Έλληνα Μεσίτη ασφαλίσεων.

Το 2008, κατά την επέτειο των είκοσι ετών λειτουργίας, πραγματοποιείται το 4ο συνέδριο του ΣΕΜΑ με θέμα «Ο Μεσίτης Ασφαλίσεων στηρίζει το σύγχρονο επιχειρείν», ενώ το 2012 welcome dinner reception προς τιμήν των ξένων αντασφαλιστών και ασφαλιστών οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχουν στο 14 Διεθνές Αντασφαλιστικό Συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στην Ύδρα.

Από το 2008 μέχρι και το 2015 υπήρξε πλήθος δράσεων.

Στην ανάπτυξη του ΣΕΜΑ συνέβαλλε και το έργο των Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Θεσμικών Θεμάτων & Οργάνωσης, Επιτροπή Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, Επιτροπή Οικονομικών Πόρων & Χορηγιών, Επιτροπή Μελών & Προστιθέμενης Αξίας, Υποεπιτροπή Εκπαίδευσης, Επιτροπή Ζημιών και Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ξεχωριστή με τόνο αλληλεγγύης και η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου στο Balux Prive όπου στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του, ο Σύνδεσμος αποφάσισε να στηρίξει τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος με την προσφορά χρηματικού ποσού που προέκυψε από τα έσοδα της ίδιας εκδήλωσης.

Στο κατώφλι των 30 ετών

Πλησιάζοντας τα 30 του χρόνια, το 2016, ο ΣΕΜΑ κάνει σημαντικό έργο στην επιτροπή ανταγωνισμού που περιλαμβάνει καταγραφή αθέμιτων πρακτικών ανταγωνισμού, συναντήσεις με ασφαλιστικές εταιρείες και με την ΤτΕ. Γίνονται  πολλές ενέργειες από την επιτροπή υποστήριξης διαδικασιών ζημιών, με στόχο τη δημιουργία πλαισίου κανόνων που θα αποδεχθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής των πραγματογνωμόνων, καθώς και από την υποεπιτροπή εκπαίδευσης διοργανώνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά σεμινάρια επαναπιστοποίησης για τα μέλη του ΣΕΜΑ σε συνεργασία με την Generali.

Στις 18 Οκτωβρίου 2018 στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά, ο ΣΕΜΑ γιόρτασε επίσημα τα 30 χρόνια ζωής τους και ταυτόχρονα εγκαινίασε έναν νέο κύκλο δράσεων  με στόχο την αναβάθμιση των μεσιτών και του Συνδέσμου στην αγορά καθώς και την αναβάθμιση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.

Το κάλεσμα του Προέδρου  

Ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, ο κος Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος απήυθυνε έκκληση προς τα μέλη του Συνδέσμου να στηρίξουν τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, να αφήσουν πίσω τους τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, και να συνομιλήσουν με επιχειρήσεις και την κοινωνία.

«Σήμερα»,  είπε, «ο ΣΕΜΑ, πιο ισχυρός από ποτέ, συνεχίζει να δίνει το στίγμα των προθέσεών του, εκπροσωπώντας μια επαγγελματική ομάδα, η οποία στην τελευταία και πιο δύσκολη δεκαετία της ιστορίας της κέρδισε ένα ακόμη στοίχημα: όχι απλά επιβίωσε μιας πρωτόγνωρης οικονομικής ύφεσης για τη χώρα, αλλά στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της οικονομίας και της κοινωνίας μας να εξέλθει της κρίσης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, διατηρώντας σταθερά τη θέση της ανάμεσα στους ισχυρούς παίχτες της αγοράς μας».

Αναφερόμενος στο μέλλον, ο κ. Ξηρογιαννόπουλος κάλεσε το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου «να συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του ΣΕΜΑ, επιδεικνύοντας σύμπνοια, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και ομόνοια, συνδράμοντας, με τον τρόπο αυτό, στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο, για μια ασφαλιστική αγορά πιο ισχυρή, πιο παραγωγική».

Στην τριακονταετία αυτή, οι ασφαλιστικές, από  τα μέλη του ΣΕΜΑ εισέπραξαν ασφάλιστρα άνω των 5 δισεκατομμυρίων, ενώ καταβλήθηκαν αποζημιώσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Υπεραξία υπηρεσιών

Σήμερα ο Σ.Ε.Μ.Α. παρίσταται μεταξύ άλλων σε επιτροπές της Εποπτικής Αρχής και επιτροπές Υπουργείων  Ανάπτυξης και Οικονομικών, συμμετέχει στην Επιτροπή Τεχνικής Εκπαίδευσης και Εξετάσεων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και συνεργάζεται στενά με τους υπόλοιπους διεθνείς και τοπικούς συλλόγους ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για την αντιμετώπιση των θεσμικών και κλαδικών προβλημάτων

Ο ΣΕΜΑ επιχειρεί την υπεραξία των υπηρεσιών του Μεσίτη Ασφαλειών μέσα από δημοκρατικούς θεσμούς. Ηταν ο πρωταγωνιστής της νεότερης ιστορίας της ασφαλιστικής αγοράς επί 30 χρόνια, διορθώνοντας με τις παρεμβάσεις τους το θεσμικό πλαίσιο.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*