Διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής μέσω Apple watch!

Η φαρμακοβιομηχανία Janssen ανακοίνωσε μια ερευνητική μελέτη που θα χρησιμοποιεί το ρολόι της Apple για να κάνει διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής!

Η Janssen που ανήκει στην Johnson & Johnson έχει αναπτύξει μία νέα εφαρμογή (app), με σκοπό να μελετηθεί ο καρδιακός ρυθμός σε συνδυασμό με άλλη εφαρμογή, που θα μπορεί να κάνει στο χρήστη ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Το πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στο 2019 μόνο στις ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί ως μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη ερευνητική μελέτη για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Το «κακό» με την κολπική μαρμαρυγή είναι ότι το 40% των ατόμων, που πάσχουν, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και έτσι δεν απευθύνονται στο γιατρό και δεν λαμβάνουν θεραπεία. Το πρόβλημα αυτό λοιπόν καλείται να λύσει η νέα ερευνητική μελέτη, διευκολύνοντας τη διάγνωση της πάθησης.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συνηθέστερη καρδιακή αρρυθμία. Όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, το αίμα δεν εξωθείται πλήρως από τους καρδιακούς κόλπους και μπορεί να λιμνάσει σχηματίζοντας θρόμβους. Εάν σχηματισθεί θρόμβος στον κόλπο της καρδιάς, μπορεί να εξέλθει από την καρδιά και να φράξει κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εκτιμάται ότι η κολπική μαρμαρυγή ευθύνεται για το 20-30% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ένας στους τέσσερις ενήλικες μέσης ηλικίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 14-17 εκατομμύρια ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 120.000-215.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο. Τα σημάδια κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν αίσθημα παλμώνδύσπνοιακόπωσηθωρακικό άλγος και ζάλη.

Πηγή: Banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*