Γ. Χατζηθεοδοσίου: Απαιτείται μείωση μη μισθολογικού κόστους και φόρων (video)

Για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Γιάννη Σαραντάκο και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπενθύμισε ότι πρώτο το ΕΕΑ, πριν από έναν χρόνο, τάχθηκε υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και παράλληλη ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι τώρα η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα η απαιτούμενη ελάφρυνση για τους εργοδότες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΕΑ, η κατά πληροφορίες εισηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα ανέρχεται στα 586 ευρώ, κατά 7 έως 10% θα αυξήσει το μηνιαίο κόστος για τις επιχειρήσεις κατά περίπου 15-20%.

Όπως εξήγησε, από τις 700.000 επιχειρήσεις, πάνω από 500.000 είναι αυτοαπασχολούμενοι με έως 3-4 άτομα προσωπικό, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορά περίπου στο 70% των εργαζομένων.

«Σε πολύ σκληρές οικονομικές συνθήκες δημιουργείται ένα κόστος το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και μεγαλύτερη ανεργία», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη ταυτόχρονης μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και των φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς «όλο αυτό το βάρος καλείται να το σηκώσει ο μικρομεσαίος και δεν συμβάλει καθόλου το κράτος».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού αυξάνονται αναλογικά και οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν τη χαμηλότερη εισφορά, δηλαδή 157 ευρώ το μήνα, θα τη δουν να αυξάνεται χωρίς να έχει αυξηθεί το εισόδημά τους.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Μειώθηκαν ή «μειώθηκαν» τα βάρη των επαγγελματιών;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*