Τα επιδόματα και τα αναδρομικά δεν αύξησαν τον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, καθώς διαμορφώθηκε στις 101,6 μονάδες (ήταν 101,8 μονάδες τον Νοέμβριο).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, η οποία αντισταθμίζεται από σχετικά μεγαλύτερη βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς και μικρότερη άνοδο στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η αλήθεια είναι ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη ακολουθεί μια ανοδική πορεία τους τελευταίους έξι μήνες. Θα περίμενε κανείς με τη διανομή των επιδομάτων και των αναδρομικών να εκτιναχθεί τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η οικονομία βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, μάλλον σε περίοδο αναμονής, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά φαίνεται να προσπαθούν να προσαρμοστούν ενόψει των δεδομένων και προκλήσεων που δημιουργεί η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα.

Το οικονομικό κλίμα ήταν βελτιωμένο, κατά μέσο όρο, το 2018 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, αλλά κινήθηκε σε επίπεδα που ήταν από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. Σε μηνιαία βάση, παρατηρήθηκε αρχικά βελτίωση και στη συνέχεια υποχώρηση προς τα αρχικά επίπεδα του έτους.

Οι προσδοκίες των νοικοκυριών έχουν βελτιωθεί, ενδεχομένως και από τον σχεδιασμό για κοινωνικά επιδόματα και άλλες παροχές, άλλωστε γενικά τείνουν να βελτιώνονται συστηματικά σε προεκλογικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε.

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματικές προσδοκίες εξασθένησαν στο δεύτερο μισό του 2018, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στο τέλος του είτε πλησίον του επιπέδου τους στο ξεκίνημά του (για τις Υπηρεσίες) ή ακόμα και χαμηλότερα από αυτό (για τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές), αντανακλώντας τον τρέχοντα και συνεχιζόμενο προβληματισμό σε σημαντικά τμήματα της παραγωγικής οικονομίας. Εξαίρεση έχει αποτελέσει ο κλάδος του Λιανικού Εμπορίου, όπου η βελτίωση των προσδοκιών φαίνεται να ακολουθεί πορεία παράλληλη με την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

 

Πηγή: banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*