Τα σχέδια του Π. Μυλωνά για Εθνική Ασφαλιστική, NPEs, ΠΑΝΓΑΙΑ

Ένα μεγάλο πακέτο “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείωναξίας 2 δισ. ευρώ με την συμβολική ονομασία SYMBOL ρίχνει στην αγορά των funds, η Εθνική Τράπεζα. Ως εγγύηση γι’ αυτά τα δάνεια έχουν προσημειωθεί 5.000 ακίνητα. Αμέσως μετά η Εθνική θα προσπαθήσει να πουλήσει ένα πακέτο καταναλωτικών δανείων 1 δισ. ευρώ. Τελικός στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι να περιορίσει το χαρτοφυλάκιο των “κόκκινων” δανείων σε 10 δισ. ευρώ από τα 16 δισ. ευρώ σήμερα. 

Φέτος τον Μάρτιο, η Εθνική τράπεζα θα πραγματοποιήσει investment day στο Λονδίνο και εκεί θα ανακοινώσει τους νέους της στόχους που αφορούν την πορεία των «κόκκινων» δανείων, τις πωλήσεις θυγατρικών, τον περιορισμό του κόστους και την παρουσία της στη μετα – μνημονιακή εποχή.

Το road show αυτό θα καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η νέα διοίκηση της Εθνικής του Παύλου Μυλωνά ώστε να υπάρξει η δυνατότητα η διεθνής επενδυτική κοινότητα να επανακαθορίσει τη στάση της σε ό,τι αφορά την τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ επιλέγει να προχωρήσει τη διαδικασία δύο λύσεων:

  • την πώληση του 75% σε στρατηγικό επενδυτή ή
  • την επανεισαγωγή των μετοχών της στο Xρηματιστήριο της Αθήνας, μέσω δημόσιας εγγραφής (IPO).

Η  δημόσια πρόταση (IPO) για το 75% ενδέχεται να γίνει σε δύο δόσεις καθώς πρόκειται για μεγάλο ποσοστό. Να σημειωθεί πως έχουν εμφανιστεί δύο νέοι ενδιαφερόμενοι για την Εθνική Ασφαλιστική αλλά προφανώς δεν ικανοποίησαν την διοίκηση Μυλωνά.

Για την ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ έχει δοθεί παράταση, ενώ η INVEL Real Estateθα αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων μετά τον Μάρτιο του 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*