Είναι επίσημος διαμεσολαβητής ο «ασφαλιστής» μου;

Από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην ασφαλιστική αγορά ήταν όλοι όσοι κυκλοφορούσαν και λειτουργούσαν ως ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, χωρίς όμως να κατέχουν τη συγκεκριμένη άδεια, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στα σχετικά μητρώα των επαγγελματικών επιμελητηρίων και, συνεπώς, χωρίς να έχουν σύμβαση με οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο όταν εμφανίζονταν κάποιοι «απατεώνες» ως ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και εισέπρατταν χρήματα τα οποία ουδέποτε απέδιδαν στις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά κυρίως όταν κάποιοι συνέβαλαν στη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων χωρίς την απαιτούμενη γνώση, χωρίς να διασφαλίζουν τα συμφέροντα τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών και χωρίς να καλύπτουν τις πραγματικές ασφαλιστικές τους ανάγκες. Οι λεγόμενοι «μαύροι» κωδικοί, ουσιαστικά, ανταγωνίζονταν με αθέμιτο τρόπο τα συμφέροντα και την επαγγελματική υπόσταση των υγιώς λειτουργούντων διαμεσολαβητών και συνέβαλλαν στη μείωση του εισοδήματός τους.

 Το πρόβλημα αυτό λύθηκε όταν τέθηκε σε λειτουργία από τις 4 Ιανουαρίου 2018 το online Μητρώο Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών μέσω του ιστότοπου http://insuranceregistry.uhc.gr. 

Το Μητρώο ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνη συνεργασία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με την ΕΑΕΕ, τους συλλόγους της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και συμπίπτει με όλες τις άλλες αλλαγές που επέρχονται την περίοδο αυτή στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, με κυρίαρχη βέβαια την εφαρμογή της Οδηγίας IDD. 

Μέσω του Μητρώου αυτού οι καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων και κάθε τρίτος ενδιαφερόμενος μπορούν να επαληθεύουν ότι ο επαγγελματίας με τον οποίο έρχονται σε επαφή, στο πλαίσιο της πώλησης ενός ασφαλιστικού προϊόντος, είναι νόμιμα εγγεγραμμένος στο μητρώο του επιμελητηρίου της περιοχής δραστηριοποίησής του, πλήρως πιστοποιημένος και κατά συνέπεια ότι ασκεί τη δραστηριότητα της Διαμεσολάβησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 Το Ενιαίο Σημείο Πληροφόρησης (ΕΣΗΠ) Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ενημερώνεται αυτόματα από τα μητρώα των επιμελητηρίων, με τη διασύνδεσή του με το ΓΕΜΗ. 

Συγκεκριμένα, ο πολίτης-επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί: 

  • για την εγκυρότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή,
  • για την κατηγορία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, δηλαδή του πράκτορα ή του ασφαλιστικού συμβούλου (όσο υφίσταται) ή του μεσίτη ασφαλίσεων ή του συντονιστή,
  • για την κατοχή ή όχι άδειας διάθεσης επενδυτικών προϊόντων (unitlinked-Πιστοποιητικό Δ’),
  • για τη δυνατότητα διασυνοριακής παροχής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, με τις χώρες δραστηριότητάς του, καθώς επίσης και το καθεστώς άσκησης εργασιών, δηλαδή της εγκατάστασης ή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Με τη λειτουργία του Μητρώου αναμένεται να περιοριστεί στο ελάχιστο η «δραστηριότητα» των μη πιστοποιημένων επαγγελματιών διαμεσολαβητών, δηλαδή των μαύρων κωδικών, αλλά συνυπεύθυνοι είναι πλέον οι καταναλωτές αν δεν ελέγχουν την επαγγελματική υπόσταση του συνομιλητή τους.

Από τον οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*