Χρήστος Κώνστας

Η μετα-μνημονιακή Ελλάδα χρειάζεται Πολιτικοποιημένους Τεχνοκράτες

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Είναι προφανές ότι οι Τεχνοκράτες, όσο ικανοί κι αν είναι στην διεκπεραίωση των καθηκόντων τους, δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες. Είναι συνήθως αντιπαθείς, χρησιμοποιούν λεξιλόγιο που προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, οι απόψεις τους εύκολα διαστρεβλώνονται.

Είναι δεδομένο ότι οι Πολιτικοί, εξ ορισμού διαθέτουν αυτή τη μία, μοναδική ικανότητα να πείθουν τους ψηφοφόρους τους ότι αυτοί και μόνον αυτοί αποτελούν τη σωτήρια επιλογή.

Από την άλλη όμως πλευρά, οι Πολιτικοί, ακριβώς επειδή στηρίζουν την επιβίωση τους στη δημοφιλία, δεν έχουν πολλά περιθώρια για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων και αναγκαίων, προσωρινά αντιλαϊκών μέτρων.

Σε περιόδους κρίσης, σε δύσκολες και περίπλοκες συγκυρίες, οι ηγεσίες οφείλουν να είναι τεχνοκρατικά επαρκείς και πολιτικά ισχυρές.

  • Ο Ηγέτης οφείλει να καθοδηγεί, να προ-τοποθετείται στις εξελίξεις, να μπορεί να χαράζει νέες κατευθύνσεις και στρατηγικές προτού η κοινή γνώμη συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά τους.

Επειδή όμως αυτές οι αποφάσεις είναι συνήθως οδυνηρές και προκαλούν αντιδράσεις, η εφαρμογή τους απαιτεί σωστό σχεδιασμό, επαγγελματική προετοιμασία και αποτελεσματικότητα που μόνον ένας καλός τεχνοκράτης διαθέτει.

Η Ελλάδα σήμερα έχει άμεση ανάγκη από έντονα Πολιτικοποιημένους Τεχνοκράτες για να αναλάβουν τις ευθύνες, για την πραγματική, ουσιαστική, αληθινή έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται ταυτόχρονα πολιτική ευαισθησία αλλά και τεχνοκρατική γενναιότητα ώστε να ληφθούν εγκαίρως αποφάσεις που θα εφαρμοστούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια απώλειας χρόνου…

  • Η αμορφωσιά, η έλλειψη Παιδείας και Πολιτισμού, η άγνοια των διεθνών δεδομένων, η ανικανότητα, η φοβικότητα απέναντι στον λαϊκισμό έχουν κοστίσει πολύ ακριβά σε εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες που είναι πλέον πρόθυμες να πιστέψουν σε επικίνδυνα παραμύθια αφού δεν αντέχουν την σκληρή πραγματικότητα.

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικοποιημένους τεχνοκράτες. Όχι μόνον σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης αλλά και στη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού.

  • Η Παιδεία, η Υγεία, η Δικαιοσύνη, η Οικονομία ακόμη και η Άμυνα της χώρας δεν μπορούν πλέον να αποτελούν παιχνίδι στα χέρια μαθητευόμενων σαλτιμπάγκων του λαϊκισμού.

Πρέπει να τολμήσουμε για να μην τα χάσουμε όλα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*