Euler Hermes: Πώς θα δουλέψουν τα γρανάζια του εμπορίου το 2019

ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη θα παραμείνουν οι καλύτεροι προορισμοί για τους εξαγωγείς το 2019. Τις καλύτερες επιδόσεις αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στο 2019, ο κλάδος των υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις πέραν το ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του προστατευτισμού καλούνται να προετοιμαστούν έναντι αυξήσεων κόστους στο εμπόριο και αύξησης του πολιτικού ρίσκου, σύμφωνα με την μελέτη της Euler Hermes.

της Ελενας Ερμείδου

Σύμφωνα με την Euler Hermes υπάρχει τάσης αύξησης της ζήτησης για υπηρεσίες στις αναδυόμενες αγορές: ο κλάδος της βιομηχανίας γίνεται περισσότερο κλάδος υπηρεσιών με προσανατολισμό στην έρευνα και την ανάπτυξη, το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις, την πελατειακή υποστήριξη και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι υπηρεσίες, περαιτέρω θα αναπτυχθούν με γοργούς ρυθμούς με την άνοδο της μεσαίας τάξης η οποία με την σειρά της θα κάνει χρήση των ψηφιοποιημένων υπηρεσιών.  Παράλληλα με την ανάπτυξη των νέων ψηφιακών υπηρεσιών (νέες πλατφόρμες), το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του κλάδου. Χάριν των υπηρεσιών αυτών οι εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν στα 365 δισεκ. δολάρια το 2019

Από την άλλη πλευρά τα μέταλλα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους του προστατευτισμού.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία βρίσκονται, ‘σήμερα’ στην καλύτερη θέση ώστε να επωφεληθούν τα προνόμια από τις εξαγωγές.

Στην Ευρωζώνη το 60% του εμπορίου τροφοδοτείται από την εσωτερική ζήτηση. Επίσης, το αδύναμο ευρώ ενισχύει τις δραστηριότητες των τοπικών παρόχων. Στην Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται ενίσχυση των εξαγωγών στα 64 δισεκ. δολάρια, 28 δισεκ. δολάρια, και 16 δισεκ. αντίστοιχα.

Ισχυρή θα είναι η βιομηχανική δραστηριότητα σε χώρες της Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής. Οι χώρες αυτές θα επωφεληθούν από τις συνθήκες προστατευτισμού στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το κόστος του εμπορίου, αυτό θα αυξηθεί το 2019, λόγω της σκληρής νομισματικής πολιτικής του δολαρίου που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ. Επίσης έχει ξεκινήσει η αντίστροφή μέτρηση. Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται στις τοπικές αγορές και στην διασφάλιση των οδών του εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά τις απειλές στο εμπόριο, το πολιτικό ρίσκο συμπεριλαμβανομένου και του Brexit και των εντάσεων στις χώρες του Κόλπου έχει ωθήσει τις επιχειρήσεις να συζητούν τρόπους διασφάλισης των οδών του εμπορίου, είτε με τις τράπεζες είτε με την δημιουργία νέων διακομετακομιστικών κέντρων τα οποία δεν υπόκεινται σε κανόνες προστατευτισμού για τις βασικές οικονομίες, είτε ακόμα εξεύρεσης νέων πιο ορθολογικών τρόπων που λειτουργούν υπέρ της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στην Ευρώπη, η Ρουμανία και Πολωνία είναι δύο καλύτερα τοποθετημένες χώρες με περιορισμένη ανάπτυξη στο τομέα των επενδύσεων και ισχυρές από την άλλη προοπτικές ανάπτυξης στο εμπόριο

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*