OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aachen: Απαρχή των ειδήσεων και των αυτοκρατόρων

Πάνω στα σύνορα με το Βέλγιο και την Ολλανδία, το Ααχεν (Aachen) ή Αιξ-λα-Σαπέλ για τους Γάλλους και Εγγλέζους, ή στα Ρωμαïκά Aqua Granni είναι η δυτικότερη πόλη του γερμανικού κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Η γερμανική του ονομασία Ααχεν προέρχεται από την κέλτικη ρίζα (αα) που σημαίνει τρεχούμενο νερό και την γερμανική (χεν) που είναι υποκοριστικό του νερού. Στην πόλη αυτή ο Paul Reuters ίδρυσε το πρώτο πρακτορείο ειδήσεων.

Κείμενο, φωτογραφίες: Ελενα Ερμείδου

Με πληθυσμό 250.000, το Ααχεν  έχει καταφέρει να συνδέσει την ιστορία του και τον πολιτισμό με τον νεωτερισμό, την εξέλιξη, και την πρόοδο.

Απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Βελγίου και 21 από τα σύνορα της Ολλανδίας. Πόλη, εύκολα προσβάσιμη από το Αεροδρόμιο των Αθηνών (ΔΑΑ) μέσω  του αεροδρομίου του Ντύσελντορφ και  του αεροδρομίου της Βόννης – Κολωνίας.

Το Ααχεν γνωστό Aquae Granni για τα θερμά νερά του, (Carolus-Thermen), κατοικείτο από την Νεολιθική εποχή και από Κέλτες που έπεσαν στην μάχή με τους Ρωμαίους στον Γαλατικό Πόλεμο.

Η πόλη αρχικά έγινε γνωστή για τα θερμά λουτρά της, ίσως και τα καλύτερα στην Ευρώπη, ενώ αργότερα γίνεται έδρα αυτοκρατορική.  Ο Καρλομάγνος υιός του Φράγκου Βασιλιά Πεπίνου του Κοντού επιλέγει το 768 ως μόνιμη κατοικία του. Από τον 10ο αιώνα έως και τον 14ον γίνεται πόλη στέψης Γερμανών αυτοκρατόρων. Στο Ααχεν  έγινε η στέψη 32 Γερμανών βασιλιάδων και 12 βασιλισσών.

 

Η πόλη διαχέει μία μοναδική ατμόσφαιρα σεβασμού και ποιότητας ζωής. Μουσεία Centre Charlemagne – Neues Stadtmuseum Aachen, Ludwig Forum für internationale Kunst, Suermondt-Ludwig Museum, Couven-Museum.

Ξεχωρίζει το, International Zeitungenmuseeum, φιλοξενείται στην άλλοτε οικία του Paul Reuters, όπου εκεί εγκατέστησε o P. Reuters το πρώτο πρακτορείο ειδήσεων το 1850.

Το μουσείο είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Τύπου. Περιέχει πάνω από 100.000 εφημερίδες, από το 15ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Η πόλη συνδέεται βραβείο του Καρλομάγνου, το οποίο αποδίδεται κάθε χρόνο από το 1950 σε εξέχουσες προσωπικότητες που συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ενότητα. Εκτός από αυτό και το βραβείο Καρναβαλιού.

Το Ααχεν δεν είναι απλά μία ιστορική πόλη, είναι μία πόλη που συνδέει τον πολιτισμό με την εξέλιξη και την πρόοδο και αυτό οφείλεται στην στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ πανεπιστημίων, εμπορικών και βιομηχανικών ενώσεων, ινστιτούτο ερευνών, εταιρειών, επιχειρηματικών κέντρων με το διοικητικό κέντρο της πόλης.

Περιδιαβαίνοντας τα πλακόστρωτα της πόλης συναντά κανείς το Καθεδρικό ναό που δεσπόζει στην πόλη, την εκκλησία του Αγίου Φόλιαν, το Ελίζενμπρουνεν, τα κτίρια που ανήκουν στο παλάτι του Καρλομάγνου, το Μίνστερ, παρεκκλήσι του παλατιού, το ονομαστό Δημαρχείο της πόλης, πολλά καφέ, και παραδοσιακά εστιατόρια, πάρκα αναψυχής, και άλλα σημεία πολιτισμού.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις αεροπορικές πτήσεις και τις μεταφορές:

Aegean Airlines:

www.aegeanair.com

Αεροδρόμιο Αθηνών, ΔΑΑ:

www.aia.gr

Αεροδρόμιο Ντύσελντορφ:

https://www.dus.com/de-de

Deutsche Bahn

https://www.deutschebahn.com/de

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*