σημαία ΕΕ

Το νέο ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο λειτουργίας της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στα τέλη του 2015, επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα Οδηγία 2016/97 IDD περί διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2016, με την πρόβλεψη να έχει καταστεί εθνικό δίκαιο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης και να ισχύει από την 23η Φεβρουαρίου 2018. Στην συνέχεια, δόθηκε παράταση, ώστε να ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2018. 

Με τη νέα Οδηγία κωδικοποιούνται και εναρμονίζονται όλοι οι ισχύοντες ανά κράτος νόμοι περί της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, και για τον σκοπό αυτό απαιτείται να καταστεί και εθνικό δίκαιο σε κάθε κράτος-μέλος με την ψήφιση σχετικού νόμου. 

Στη χώρα μας, μετά από πολύμηνη περίοδο εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούνιο του 2018, η οποία ήδη ολοκληρώθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ο νέος νόμος από το ελληνικό κοινοβούλιο. Με την ψήφιση του νόμου θα ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο τα υφιστάμενα νομοθετήματα περί της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, δηλαδή ο ν. 1569/1985 και το ΠΔ 190/2006, καθώς και όσες πράξεις έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση των νόμων αυτών.

 Ένα σημαντικό στοιχείο της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας ΕΕ 2016/97 IDD (Insurance Distribution Directive) είναι ότι από τον ίδιο της τον τίτλο καθιστά σαφές ότι αφορά στη «διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων» και όχι στην «Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση», όπως πρόβλεπε η υφιστάμενη Οδηγία 2002/92/ΕΚ. Η ποιοτική αυτή διαφορά μετατοπίζει το κέντρο βάρους από την περιγραφή των κατηγοριών και των προϋποθέσεων άσκησης της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στην περιγραφή και στις περιπτώσεις των καναλιών διανομής ασφαλιστικών προϊόντων ή, αλλιώς, των καναλιών πρόσκτησης εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Η αλλαγή αυτή παρέχει τη δυνατότητα και την ελπίδα της ενοποίησης όρων, προϋποθέσεων, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων για όλα τα κανάλια διανομής και την εξάλειψη των υφιστάμενων φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά το τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί και τα τυχόν «παράθυρα» που θα αφήσει θα δικαιώσουν ή όχι τις ελπίδες αυτές.

 Κατά την περίοδο της διαβούλευσης, διατυπώθηκαν πολλές και, μερικές φορές, αντικρουόμενες απόψεις, τόσο από τους συλλογικούς φορείς των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών όσο και από μεμονωμένους διαμεσολαβητές. Από τη νέα Οδηγία θα μπορούσαμε να επισημάνουμε τέσσερις κυρίως άξονες με άμεσες τροποποιητικές επιπτώσεις στην αγορά: α) τις κατηγορίες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και τις μεταξύ τους σχέσεις, β) την ενοποίηση των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων για όλα τα κανάλια διανομής, γ) τα δικαιώματα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σε περιπτώσεις καταγγελιών κ.λπ. και δ) την επαγγελματική επάρκεια των εμπλεκομένων στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων.

Αναδημοσίευση από τον οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*