Τα 4 μεγάλα διλήμματα της ασφαλιστικής αγοράς

της Ελενας Ερμείδου

Στο σταυροδρόμι με τα στρατηγικά διλήμματα βρίσκεται σήμερα η ασφαλιστική αγορά, παρατηρώντας τις διεθνείς τάσεις και προκλήσεις.

Τα βασικά στρατηγικά διλήμματα σύμφωνα με την KPMG είναι τέσσερα:

  • το αν θα ακολουθήσει το δρόμο της ψηφιακής επικοινωνίας ή θα ‘διατηρήσει’ και την παράδοση. Το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν είναι καινούργιο, ωστόσο η ταχύτητα των αλλαγών στο χώρο αυτό και ο φόβος ότι τα περιθώρια χρόνου στενεύουν με τους ανταγωνιστές ή νεοεισερχόμενους να αποκτούν σημαντικό προβάδισμα αποτελεί για άμεση αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων.
  • το αν θα επιλέξει τις κατευθείαν πωλήσεις ή τα παραδοσιακά δίκτυα διανομής. Η επιλογή του δικτύου πωλήσεων ή ο συνδυασμός αυτών αποτελεί καυτό ζήτημα στην ελληνική αγορά. Ο προβληματισμός για το δεδομένο προφίλ των νέων ψηφιακών καταναλωτών για το πόσο το επάγγελμα του διαμεσολαβητή ελκύει τους ελκύει αποτελεί πονοκέφαλο για τις διοικήσεις. Πονοκέφαλος για τις διοικήσεις είναι και οι ανάπτυξη των aggregators.
  • το αν θα παραμείνει ένας ‘παίκτης’ μόνος του ή θα συνάψει στρατηγικές συμμαχίες: Ακόμα και για τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους, οργανισμούς, ανάπτυξη χωρίς στρατηγικές συμμαχίες αποτελεί στις περισσότερες των περιπτώσεων ανέφικτο στόχο.  Έρευνες δείχνουν ότι οι ασφαλιστικές αναζητούν τα οφέλη του μετασχηματισμού μέσα από εξαγορές, συγχωνεύσεις, συμμαχίες και συνεργασίες.
  • το αν θα παραμείνουν σε μεγάλο φάσμα προϊόντων ή θα επιλέξουν εξειδίκευση: Παρατηρείται τόσο από τους ασφαλιστές όσο και τους νεοεισερχόμενους στο χώρο μία επανατοποθέτηση με νέα επιχειρηματικά μοντέλα, με στόχο την δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος σε συγκεκριμένη περιοχή για συγκεκριμένο προϊόν. Η εξειδίκευση περιορίζει το εύρος της αγοράς αλλά κρύβει ευκαιρίες με υψηλές αποδόσεις.

 

One comment

  1. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Οι απαντήσεις στα «Διλήμματα» της KPMG
    1ο Δίλημμα :
    Και τα δυο, αλλά με προσεκτικά & σταδιακά αυξανόμενη έμφαση υπέρ της ψηφιακής επικοινωνίας.
    2ο Δίλημμα :
    Δεν διαφέρει από το 1ο, άρα κοινή απάντηση.
    3ο Δίλημμα :
    Οι στρατηγικές συμμαχίες μελλοντικά θα είναι μονόδρομος.
    4ο Δίλημμα :
    Εδώ και 10δες χρόνια στην Ασφαλιστική Αγορά ισχύουν και τα 2.
    Η ψηφιακή επανάσταση απλά αλλού θα διευκολύνει το όπιο εγχείρημα και αλλού θα το περιπλέξει αφάνταστα.
    Το κλειδί θα βρίσκεται σχεδόν πάντα στην ποιότητα των ατόμων που συνθέτουν την κορυφή της πυραμίδας κάθε ιεραρχίας.
    Καλό Βράδυ
    Γιάννης Περιστέρης, σχολιαστής 3ης plus ηλικίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*