Ανοδικές τάσεις αναμένει για τη σημερινή ημέρα η Κύκλος Χρηματιστηριακή

Ανοδικές τάσεις αναμένει για τη σημερινή συνεδρίαση η Κύκλος Χρηματιστηριακή

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.173,67 μονάδες καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,18%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 238,91 εκατ. ευρώ. 

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή του ΟΤΕ (+5,91%), της ΕΕΕΚ (+1,95%) και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+1,03%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ  (-4,63%), της ALPHA BANK (-4,00%) και της EUROBANK (-3,63%). Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 1 προς 1.

Διεθνή Οικονομικά Νέα
ΗΠΑ: Αυξημένη ζήτηση για επιδόματα σίτισης και θέρμανσης

Περίπου 37,9 εκατομμύρια Αμερικανοί, ο ένας στους οκτώ κατοίκους του έθνους, έλαβαν δελτία δωρεάν τροφίμων τον PΔεκέμβριο, με αποτέλεσμα ο αριθμός να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ επί ένατο συνεχόμενο μήνα. Το μέσο μηνιαίο επίδομα σίτισης ανήλθε στα 133,60 δολάρια ανά άτομο τον Οκτώβριο. 

Παράλληλα, η κεντρική κυβέρνηση απελευθέρωσε 1,2 δισ. δολάρια για επίδομα θέρμανσης προς τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις των πολιτειών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την διανομή των χρημάτων στις φτωχές οικογένειες, ώστε να αντεπεξέλθουν στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίας που επικρατούν στην αμερικανική ήπειρο τις τελευταίες εβδομάδες.

ΗΠΑ: Στα $91,8 δισ. το έλλειμμα τον  εκέμβριο
Στα 91,8 δισ. δολάρια ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα το Pεκέμβριο έναντι 51,7 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου οικονομικών.

Σημειώνεται ότι είναι ο 15ος διαδοχικός μήνας ελλείμματος για τον αμερικανικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον για τη δημοσιονομική χρήση 2010 το έλλειμμα αγγίζει τα 388,5 δισ. δολάρια.

FED: Η οικονομία παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης
Η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, εκτιμά η FED στη Beige Book. Pιευρύνεται η οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τη FED καθώς 10 από τις 12 υπό εξέταση περιοχές της Κεντρικής Τράπεζας ανέφεραν αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες κατά την εορταστική περίοδο ήταν αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 αλλά παραμένουν κατώτερες σε σχέση με το 2007. Επιπλέον σημειώνεται ότι υπήρξε αύξηση των πωλήσεων κατοικιών στα τέλη του 2009 ωστόσο η αγορά εμπορικών ακινήτων παραμένει αδύναμη.

Γερμανία: Συρρίκνωση 5% του ΑΕΠ για το 2009
Τη χειρότερη πορεία της από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως και σήμερα κατέγραψε η γερμανική οικονομία το 2009, καθώς συρρικνώθηκε σε ποσοστό-ρεκόρ 5%. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, κύρια αιτία για την αρνητική πορεία του ΑΕΠ υπήρξαν η ισχυρή υποχώρηση των εξαγωγών αλλά και των επενδύσεων. Οι γερμανικές εξαγωγές παρουσίασαν κάμψη σε ετήσια βάση 14,7%. 

Πάντως, παρά τη δυσμενή πορεία της οικονομίας, το δημοσιονομικό έλλειμμα παρέμεινε σε καλά επίπεδα, στο 3,2% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο κορυφαίοι αναλυτές χαρακτηρίζουν θετικό. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 4,8%.

Γαλλία: Ενίσχυση στο 0,3% του πληθωρισμού
Άνοδο υψηλότερη των εκτιμήσεων της αγοράς κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον PΔεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός άγγιξε το επίπεδο του 0,9%. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι σε μηνιαία βάση ο γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα ενισχυθεί 0,2% και σε ετήσια 0,8%.

ΤΤ: Πρόθεση για πλήρη ιδιωτικοποίηση
Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ταυτόχρονη διάθεση του
management εξετάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση στοχεύοντας στην άντληση εσόδων ύψους 700-800 εκατ. ευρώ. 

Ποσό που περιγράφεται λεπτομερώς και στον Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει η χώρα σε λίγες ημέρες στην Κομισιόν. Η πρόθεση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε το τελευταίο 48ωρο προς τον Σύλλογο των Εργαζομένων στο ΤΤ από τη διοίκηση του. Η κυβέρνηση έχει δεχθεί κρούση για εξαγορά του ΤΤ από την Eurobank και την Πειραιώς.

ΕΣΥΜΒ: Με ενισχυμένη κερδοφορία το 2009
Με ενισχυμένη κερδοφορία κλείνει τη χρήση 2009 η Ευρωσύμβουλοι ΑΕ, η διοίκηση της οποίας προχωρά σε μια νέα δραστηριότητα στον τομέα της υγείας. Παράλληλα, στην τελευταία φάση είναι η εισαγωγή και δεύτερης θυγατρικής της στο Χρηματιστήριο, αυτή τη φορά, της Κύπρου. 

Τα κέρδη προ φόρων της Ευρωσύμβουλοι κατά το 2009 αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,550 εκατ. ευρώ, έναντι 1,323 εκατ. ευρώ του 2008. Αντίθετα, οι πωλήσεις της θα είναι μειωμένες σε σχέση με του 2008 και θα φθάσουν τα 12 εκατ. ευρώ, έναντι 14,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Μαξίμ: Ακύρωση πώλησης εξοπλισμού στην ΕΚΤΕ
Η Μαξίμ ανακοίνωσε ότι δεν τελεσφόρησε η πώληση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας στην ΕΚΤΕ Α.Τ.Ε.Β.Ε. έναντι 1.000.000 ευρώ, που είχε αποφασισθεί με σκοπό να δοθεί το ποσό για την καταβολή υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης. 

Η εταιρεία ΕΚΤΕ Α.Τ.Ε.Β.Ε. ανακοίνωσε ότι υπαναχωρεί από την αρχική της απόφαση ως προς το ενδιαφέρον της για την αγορά του εξοπλισμού.

ΑΣΚΟ: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της ΚΟΣΜΟΚΙΝΤ
Η AS Company ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συγχώνευσης δια απορροφήσεως της κατά 100% θυγατρικής εταιρίας, “ΚΟΣΜΟΚΙΝΤ”. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της ΑS Company και εντεύθεν ούτε και έκδοση νέων μετοχών.

Μεγάλος ανταγωνισμός για τις άγονες αεροπορικές γραμμές
Πέντε είναι οι αεροπορικές εταιρίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τελικά την εκμετάλλευση των 24 αγόνων γραμμών που είχε ματαιωθεί λόγω των εκλογών. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας συμμετοχή δήλωσαν οι εταιρίες: Agean Airlines, Astra Airlines, Athnens Airways, Olympic Air και Sky Express. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά στην παροχή υπηρεσιών για τις άγονες γραμμές, για το διάστημα από 1η Απριλίου 2010 έως 31 Μαρτίου 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*