Γ. Κασκαρέλης, Eurolife: Η ιδιωτική σύνταξη δεν είναι πολυτέλεια

Η ιδιωτική σύνταξη δεν πρόκειται να αναπληρώσει την κοινωνική σύνταξη αλλά να την συμπληρώσει δηλώνει σε συνέντευξη του στο περιοδικό IW ο κος Γεώργιος Κασκαρέλης Marketing & Communication SpecialistΔιεύθυνση Marketing & Business Development στην Eurolife ERB Ασφαλιστική, παρατηρώντας ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η ιδιωτική σύνταξη είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη μεταξύ άλλων για τα χαμηλά εισοδήματα. Η δε, αντίρρηση των πολιτών για την αξιοπιστία και την φερεγγυότητας μίας ασφαλιστικής εταιρείας, έχει καταρριφθεί, ο ίδιος προσθέτει με την εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου Solvency II.

 

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

 

 –Πώς βλέπετε το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα μετά από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν;

 

Η μεγάλη αλλαγή της τελευταίας μεταρρύθμισης είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσού της κρατικής επιχορήγησης του ασφαλιστικού συστήματος από 13,3% του ΑΕΠ ή 17,5 δις ευρώ το 2014 σε μόλις 4,8% του ΑΕΠ ή 10,5 δις ευρώ το 2025. Για να βάλουμε αυτά τα ποσό σε μια προοπτική, το 2017 το κράτος δαπάνησε 4,3 δις για την υγεία, 4,6 δις για την παιδεία και 3,1 δις για την άμυνα.

 

Αυτό σημαίνει ότι από το 2025 και μετά, το κράτος θα εγγυάται μόνο για την «εθνική σύνταξη», η οποία θα διαμορφώνεται σε 346 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης και 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης.

 

Την «εθνική σύνταξη» θα έρχεται να συμπληρώσει η «ανταποδοτική σύνταξη» η οποία θα καθορίζεται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και των συνολικών ετών ασφάλισης που καθορίζουν το σωρευτικό ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης.

 

Για να έχουμε μια εικόνα για το πώς λειτουργεί το νέο σύστημα ας δούμε τι σύνταξη θα λάβει ένας εργαζόμενος με 40 έτη ασφάλισης (ποσοστό αναπλήρωσης 42,80%), μηνιαίες αποδοχές 900 ευρώ και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών τα 800 ευρώ. Η σύνταξη που θα του αναλογεί θα είναι το άθροισμα της ανταποδοτικής σύνταξης (€800 Χ 42,80%) και της εθνικής σύνταξης (€384), δηλαδή μια σύνταξη ύψους €726 που σημαίνει απώλεια μηνιαίου εισοδήματος €174 ή -19%.

 

Αυτό όμως είναι ένα ιδανικό σενάριο. Στη πραγματική οικονομά, η μεγάλη αύξηση στα ποσοστά της ανεργίας αναβάλει την είσοδο στην αγορά εργασίας για τους νέους και επιμηκύνει το χρόνο εύρεσης εργασίας για όσους χάσουν την δουλειά τους με αποτέλεσμα την αδυναμία συγκέντρωσης επαρκών ετών ασφάλισης.

 

Από την άλλη μεριά, με τη μεγάλη αύξηση της ημιαπασχόλησης και τις χαμηλές αποδοχές που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, θα έχει σημαντική απόκλιση από το εισόδημα που αυτοί θα απολαμβάνουν πριν τη συνταξιοδότηση.

 

-Πώς μπορεί να λειτουργήσει η ιδιωτική σύνταξη και να συμπληρώσει την κοινωνική;

 

Όπως σωστά αναφέρατε, μια ιδιωτική σύνταξη δεν πρόκειται ποτέ να αναπληρώσει τη σύνταξη που παρέχει ο κοινωνικός φορέας ασφάλισης αλλά να την συμπληρώσει, με σκοπό τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου και κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μια ιδιωτική σύνταξη αποτελεί πολυτέλεια, αλλά επιτακτική ανάγκη εάν θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και μετά το πέρας του εργασιακού μας βίου.

 

-Μπορούν και τα χαμηλά εισοδήματα να έχουν ιδιωτική σύνταξη. Τι επιλογές υπάρχουν;

 

Ευτυχώς και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προσαρμοστεί με τους καιρούς και έχουν δημιουργήσει προσιτά προγράμματα ιδιωτικής σύνταξης. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι η Eurolife ERB Ασφαλιστική, παρέχει ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που ξεκινάνε από μόλις 30 ευρώ το μήνα και ταυτόχρονα παρέχουν μια σειρά από ευκολίες, όπως για παράδειγμα τη μείωση της δόσης σε μόνο 10 ευρώ το μήνα σε περίπτωση ακούσιας ανεργίας και τη δυνατότητα αναβολής της μηνιαίας δόσης σε περίπτωση απρόοπτου γεγονότος. Η ιδιωτική ασφάλιση εξάλλου είναι ποιο σημαντική για τα χαμηλά εισοδήματα παρά για τα υψηλότερα, τα οποία τις περισσότερες φορές διαθέτουν ικανές περιουσίες και παθητικά εισοδήματα όπως ενοίκια, για να αντιμετωπίσουν τη μείωση των αποδοχών τους στα χρόνια της σύνταξης.

 

-Πώς διαμορφώνετε τα νέα συνταξιοδοτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπ’ οψιν και τις απαιτήσεις του Solvency II;

 

Ως άνθρωπος που έχει περάσει από τη πρώτη γραμμή των πωλήσεων, μπορώ να σας αναφέρω ότι η μεγαλύτερη αντίρρηση στην αγορά ενός μακροχρόνιου ασφαλιστικού προγράμματος ήταν η αμφισβήτηση της φερεγγυότητας της ασφαλιστικής εταιρείας με ποιο συνήθης έκφραση «ποιος εγγυάται ότι θα πάρω τα λεφτά μου σε 30 χρόνια». Με το κανονιστικό πλαίσιο του Solvency II και τη στενή επιτήρηση του από τη Τράπεζα της Ελλάδος, βλέπουμε ότι αυτή η αντίρρηση ανήκει πια στο παρελθόν και είναι ένας σημαντικός παράγοντας αύξησης της ζήτησης ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Όσον αφορά το πώς έχει επηρεάσει το Solvency II τα χαρακτηριστικά των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, βλέπουμε μια στροφή των ασφαλιστικών εταιρειών από συνταξιοδοτικά προγράμματα ισόβιας σύνταξης σε προγράμματα σύνταξης ορισμένου χρόνου καθώς και σταδιακής αποκλιμάκωσης των τεχνικών επιτοκίων που προσφέρουν.

 

-Δώστε ένα παράδειγμα σύνταξης από ιδιώτη που ξεκινά ένα πρόγραμμα στα 30 ή και στα 40 και περιλαμβάνει μέσα και επενδυτικά προγράμματα.

 

Υπάρχουν δυο κατηγορίες προγραμμάτων δημιουργίας κεφαλαίου, αυτά που παρέχουν εγγυημένη απόδοση και τα λεγόμενα προγράμματά ασφάλισης ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις, τύπου Unit Linked. Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, συνήθως ανήκουν στη πρώτη κατηγορία, όπου ο ασφαλισμένος είναι σε θέση να γνωρίζει από σήμερα ποιο θα είναι το συμπληρωματικό ποσό της ιδιωτικής σύνταξης που θα λάβει στη λήξη του προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με το πρόγραμμα “Easy Plan Σύνταξη” της Eurolife ERB, ένας άνδρας 30 ετών, ο οποίος βάζει στην άκρη 50 ευρώ το μήνα μπορεί να εξασφαλίσει μια ιδιωτική μηνιαία σύνταξη 177 ευρώ για 15 χρόνια όταν συνταξιοδοτηθεί στο 67ο έτος της ηλικίας του.

 

-Έχετε κάτι να προσθέσετε;

 

Γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι τα δύσκολα χρόνια για την οικονομίας μας είναι πίσω μας. Η σταδιακή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η συνειδητοποίηση ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να προσφέρει τις πλουσιοπάροχες συντάξεις του παρελθόντος, θα είναι ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης της αγοράς των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Η Eurolife ERB Ασφαλιστική είναι έτοιμη να προσφέρει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μέσω των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, είτε μέσω των ατομικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που διαθέτει.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*