Ιατρικός τουρισμός, Ελλάδα, βαλίτσα ελληνική σημαία, γιατρός

Ο ιατρικός τουρισμός αντίβαρο του brain drain

Την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων για την αναστολή του κύματος φυγής στο εξωτερικό επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης αναδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο Ημερίδας με θέμα τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο LSE.

Περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να δουλέψουν σε χώρες του εξωτερικού όπως η Βρετανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών ιατρών στη Γερμανία. Η κρίση και η απουσία ουσιαστικής προοπτικής για το μέλλον αποτελεί τη βασική αιτία της μετανάστευσης, μιας και περισσότεροι από 10.000 γιατροί της Αθήνας είναι αυτοί που έχουν αποχωρήσει από τη χώρα τη τελευταία δεκαετία.

Όσοι έμειναν πίσω έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν πολλαπλά εμπόδια. Μάλιστα, 1 στους 4 γιατρούς μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι είτε άνεργος είτε υποαπασχολούμενος!

Παράλληλα, το κόστος του brain drain δεν αφορά μόνο την απώλεια των σημαντικών επιστημονικών δεξιοτήτων των γιατρών που μεταναστεύουν, αλλά συνδέεται και με την απώλεια ουσιαστικών επενδύσεων. Όπως τονίστηκε στην ημερίδα στο London School of Economics, κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ, κατά προσέγγιση.

Η λύση μέσα από τον Ιατρικό Τουρισμό

Η αλλαγή του κλίματος στη μεταμνημονιακή Ελλάδα ίσως να μην είναι όμως επαρκές κίνητρο για να αντιστραφεί η ροή της μετανάστευσης. Η προσπάθεια απαιτεί έναν ευρύτερο σχεδιασμό και ουσιαστική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Αιχμή του δόρατος σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει ο τουρισμός υγείας, όπως εξήγησε πρόεδρος ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

«Η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας, καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδά της. Εκτιμούμε ότι η συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού -η οποία βλέπουμε ότι έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει- θα δημιουργήσει νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους επιστήμονες, ώστε το brain drain να γίνει brain gain», δήλωσε ο κ. Πατούλης στο πλαίσιο της συζήτησης στο Λονδίνο.

Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε από  το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*