Βελτιώθηκαν οι τζίροι στο ΧΑ

Με σαφώς υψηλότερους τζίρους και βελτιωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον κινήθηκε η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά την προηγούμενη εβδομάδα. Η εβδομαδιαία απόδοση του δείκτη κινήθηκε στο 8,46% με την μετοχή της Εθνικής τράπεζας να «οδηγεί» την άνοδο με κέρδη 11,16%. Σημαντικά κέρδη και για τις μετοχές της Alpha Bank και της EFG Eurobank, 7,32% και 9,14% αντίστοιχα. 

Την εβδομάδα που διανύουμε δεν αναμένεται κάτι σημαντικό εκτός από την Γενική Συνέλευση της Εθνικής τράπεζας στις 14 Ιανουαρίου όπου θα εγκριθεί και η ίδρυση της λειτουργίας της νέας εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, ενώ το βλέμμα τον επενδυτών προσανατολίζεται σταδιακά προς τις ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2009.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι εκτιμήσεις για χαμηλή πιστωτική επέκταση που προβλέπεται για το τρέχον έτος περιορίζει τα έσοδα από τόκους και προμήθειες στον κλάδο ενώ από την άλλη πλευρά, ίσως να χρειαστεί περιορισμός του κόστους. 

Παρά τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για ικανοποιητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης το 2010, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις της αγοράς θέτουν σημαντικούς παράγοντες για την επίτευξη του, με τις αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μονοψήφιο ρυθμό επέκτασης, με βάση τις παρούσες συνθήκες. 

Ένας άλλος παράγοντας με ιδιαίτερη βαρύτητα κατά το τρέχον έτους θα αποτελέσει και το κόστος χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες.

Αύριο ξεκινάει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2010 με την δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους €1,6 δις., τα οποία απευθύνονται και στο αποταμιευτικό κοινό. 

Με τα περιθώρια (spreads) των ομολόγων να κινούνται πτωτικά την τελευταία εβδομάδα , το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εκτελέσει το δεύτερο υψηλότερο δανειακό πρόγραμμα της τελευταίας δεκαετίας. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα πρέπει να αντλήσει περίπου €54 δις. (22,5% του ΑΕΠ) για το 2010. 

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τουλάχιστον τα €38 δις. από σύνολο του ετήσιου στόχου αναμένεται να αντληθούν στο πρώτο εξάμηνο του έτους. 

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την κατάθεση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας (ΠΣΑ 2010-13), είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ελληνική Οικονομία και κατά συνέπεια και για την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες εμφανίζουν δείκτη τιμής προς λογιστική άξία (P/BV) στο 1,2 για την αναμενόμενη λογιστική αξία του Δεκεμβρίου 2009. 

Ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) για τα αναμενόμενα κέρδη του 2009 κινείται στο 11,1, σημαντικά υψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της ανόδου των τιμών. Από το σύνολο των χωρών που αναφερόμαστε (δείτε τον πιο κάτω πίνακα) μόνο οι τράπεζες της Γερμανίας (10,9), του Βελγίου (3,2), της Ισπανίας (10,7), της Φινλανδίας (9,7) και της Ελβετίας (10,0) διαπραγματεύονται με χαμηλότερο P/E.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*